Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lančana reakcija

Hoće li zbog ruske blokade poskupjeti hrvatski kruh? "Čeka se, provjerava..."

Aktualno Galerija Pšenica, ilustracija - 6 Pšenica, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Pšenica, ilustracija - 5 Pšenica, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pšenica, ilustracija - 4 Pšenica, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pšenica, ilustracija - 3 Pšenica, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pšenica, ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Hoće li zbog ruske blokade pšenice poskupjeti i hrvatski kruh? Sve je istražila reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Cijena pšenice već je skočila na burzi u Chicagu, europske zasad miruju, dok je otkupna cijena u Hrvatskoj među najnižima. Dnevnik Nove TV istražio je hoće li zbog ruske blokade poskupjeti i hrvatski kruh.

Rast cijene pšenice spasio bi hrvatske ratare koji su žetvu završili u minusu. "Čeka se, provjerava se i nadamo se ustvari da će ipak te cijene otići prema gore, jer ono što je u Hrvatskoj, to je neodrživo", kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. Promjene očekuje i mlinsko-pekarska industrija.

"Što će se dogoditi s ovim blokadama to će tek vrijeme pokazati, mi vjerujemo da će se neke oscilacije u smislu porasta sigurno dogoditi", poručuje Nada Barišić, direktorica Žitozajednice. 

Kad raste cijena žita, poskupljuje i kruh. Jedan kilogram danas stoji jedan euro i 20 centi. Do granice izdrživosti malo je ostalo. Neki poručuju da je granica za kruh 10 kuna. Poskupljenja se zasad ne očekuju.

"Mi se tome ne nadamo, za sada, cijene pšenice su sada na nižim razinama nego su to bile lani, vidjet ćemo što će vrijeme donijeti, možda će se nešto i po pitanju crnomorskih luka i dogoditi", kaže Barišić. 

Cijena brašna i kruha skočila je prošle godine, kada je pšenica dosezala 300 eura po toni. U međuvremenu je pala na 160 eura, ali pekarski proizvodi nisu pojeftinili. "Pšenica da poskupi 50 posto u odnosu na ovu cijenu, apsolutno nema razloga da bilo što u lancu poskupi, niti kruh niti pecivo, niti brašno, apsolutno ništa", poručuje Brlošić.

Pročitajte i ovo Nema vode Sramotno Temperature otišle nebu pod oblake, a neka sela na glinskom području danima nemaju vodu: "Užas. Rekli su nam da ne znaju gdje je kvar"

Poremećaja na tržištu ima još. Žetva pšenice u Slavoniji je završila, no razloga za slavlje nema. Prinosi su u odnosu na prošlu godinu između 40 i 50 posto niži. Europska unija imat će najlošiju žetvu u posljednjih 15 godina. Ipak, bit će viškova, jer ono što iz Ukrajine brodovima ne ode u treće zemlje, vlakovima stiže u Europu.

"Ono što možemo zapravo očekivati je da će taj porast kopnenim putevima pšenice biti i veći, što može u konačnici značiti lošiju situaciju za naše tržište", kaže Barišić. Vrijeme nesigurnosti tako se i dalje se nastavlja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene