Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nalaz ministarstva 10 mjeseci kasnije

Hoće li socijalni radnici u slučaju djevojčice iz Nove Gradiške na optuženičku klupu? "Neki su još uvijek zaposleni"

Nešto više od godinu dana prošlo je od smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške. Njezinim roditeljima je danas počelo suđenje.

Hoće li i socijalni radnici uskoro na optuženičku klupu, trebalo bi uskoro odlučiti slavonskobrodsko Županijsko državno odvjetništvo. "Vrlo je izgledno da će socijalni radnici na optuženičku klupu, ali hoće li uskoro - to je pravo pitanje s obzirom na to da je trebalo gotovo godinu dana da na optuženičku klupu sjednu roditelji djevojčice, koji se terete za smrt vlastitog djeteta", naveo je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Marija Jugović objasnila je za Dnevnik Nove TV što je utvrđeno nadzorom Ministarstva u ovom centru, koji su mnogi prozivali.

"Finalni nalaz Ministarstva dobili smo 21. veljače 2022. godine", navela je.

Nalaz se čekao čak 10 mjeseci. "Napisan je na 57 stranica, gdje je Centru za socijalnu skrb određeno ukupno 30 mjera temeljem kojih mora postupati i obvezuje se Centar, zaposlenike, mene kao ravnateljicu i Upravno vijeće na određena postupanja", dodala je.

Radi se o konkretnom predmetu, sve je analizirano. Propuste ravnateljica nije htjela navoditi. Neki radnici koji su radili na slučaju su "još uvijek zaposleni, a neki nisu".

"Ne odlučuju o drugim sudbinama, već provode postupke. Djelatnici su Centra, razmješteni na druge poslove", dodala je.

Pročitajte i ovo Nikoll Dedić godinu dana kasnije Počelo suđenje za smrt 2,5 godišnje djevojčice čija je sudbina potresla Hrvatsku

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnjica smrti Prosvjed uoči početka suđenja za smrt djevojčice: "Centar je ostao kamenog srca, nije reagirao. Ništa se nije promijenilo"

Sve dok nije pokrenut kazneni postupak, djelatnici nisu suspendirani. "Sadašnji zakon predviđa udaljenje s radnog mjesta ako se pokrene kazneni postupak", objasnila je.

Bivši ravnatelj nije više zaposlenik Centra i protiv njega je pokrenuta kaznena prijava, rekla je Jugović.

Mikić je objasnio da "ako Državno odvjetništvo pokrene postupak i socijalni radnici budu udaljeni iz Centra, primat će dvije trećine svoje trenutačne plaće". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene