Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba nije zadovoljna

Sabor o izvještaju o radu DORH-a: "Bit će to još jedna duga večer, a možda i noć u Hrvatskom saboru"

Aktualno Galerija Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Saborski maraton - 1 Saborski maraton - 1 Foto: DNEVNIK.hr Saborski maraton - 2 Saborski maraton - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Saborski maraton - 3 Galerija 1/4 >>
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek na Odboru za pravosuđe je branila rad Državnog odvjetništva, dok se u Saboru očekuje rasprava o njezinom izvješću za 2022. godinu.

U Saboru je sve pratila reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac, koja kaže kako Odbor za pravosuđe nije prihvatio izvješće glavne državne odvjetnice.

"To je ono što je znakovito u cijeloj ovoj priči", kaže Štrbac koja dodaje da je Odbor izvještaj za 2022. godinu samo primio na znanje, "što je malo niža kvalifikacija od prihvaćanja i što bi moglo sugerirati da ni vladajući nisu sretni kako ona obavlja svoj mandat, nisu sretni s izvješćem ili se samo žele distancirati prije izbora, iako je Zlata Hrvoj Šipek na samom kraju svog mandata, ostalo joj je samo šest mjeseci".

Štrbac je naglasila kako je Hrvoj Šipek došla u Sabor na poziv oporbe koja je prikupila dovoljan broj potpisa te su vladajući morali taj poziv prihvatiti i staviti to na dnevni red. No, oporba i dalje nije zadovoljna. "Vladajući kao vladajući, ne žele tu točku staviti u neki normalni termin tako da se tek očekuje da bi ta rasprava mogla početi za dva ili tri sata."

Ipak, točka se u Saboru nije ni mogla ranije raspraviti, jer se trenutno raspravlja o izmjeni poslovnika, koju je predložila Marija Selak Raspudić, objasnila je Štrbac, koja kaže kako Selak Raspudić predlaže niz izmjena koje bi, kako ona tvrdi, poboljšale rad Sabora, ali i percepciju rada Sabora od strane građana.

"Ono što ona predlaže i to da bi na svim plenarnim zasjedanjima trebao doći kraj onim famoznim praznim sabornicama i predlaže da se uvede kvorum", kaže Štrbac.

"Vladajućoj većini odgovara ova slika Sabora u javnosti u kojoj je on nemoćan i u kojem je on dežurna svađaonica, da bi se mogla reproducirati ona slika velikog vođe koji nešto radi i oporbe koja destruktivno laje na mjesec. I zato oni ne žele da se izmijeni poslovnik i da se unaprijedi rad Sabora. Njima odgovara disfunkcionalan i prazan Sabor", rekla je u sabornici Marija Selak Raspudić.

Barbara Štrbac pojašnjava kako vladajući, naravno, ove promjene poslovnika ne podržavaju, ali i ostatak oporbe je podijeljen. "S nečim se slažu, a s nečim ne, ali slažu se time da se rasprava o mijenjanju poslovnika o radu Sabora uopće pokrenula, a glasovanje će vjerojatno biti sutra, a tek onda nakon toga kreće rasprava o izvješću glavne državne odvjetnice, dakle bit će to još jedna duga večer, a možda i noć u Hrvatskom saboru", zaključuje Štrbac.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene