Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati danas je za predsjednika izabrala Ivana Vrdoljaka dok je za potpredsjednika stranke izabran Predrag Štromar.

Galerija


Ivan Vrdoljak, bivši predsjednik HNS-a ponovno će voditi stranku. Odlučio je tako danas Sabor HNS-a na kojem je za potpredsjednika izabran Predrag Štromar. Vrdoljak je bio jedini kandidat za predsjednika stranke.

Vezani članci Ivan Vrdoljak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Vrdoljak se žestoko obrušio na Škoru: ''Što je sljedeće? Šetnja Osijekom na tragu Glavaševih crnih košulja?'' Ivan Vrdoljak Vrdoljak: HNS izlazi samostalno na izbore koji su potrebni čim prije

„Zahvaljujem se na svakom glasu koji sam danas dobio i na povjerenju te na vjetru u leđa za sve naše ideje. I pored moje želje i volje ja neću moći sam", kazao je Vrdoljak nakon proglašenja rezultata te na pozornicu pozvao Štromara i ostale izabrane čelnike stranke.

Vrdoljak je poručio kako je današnje glasanje bilo posebno jer je njime donesena odluka o novoj, odlučnoj politici stranke.

Rezultat neće doći danas, ni idući tjedan ni idući mjesec. Danas smo krenuli u jasne projekte, zacrtali smo ciljeve i obvezali se da će HNS građanima donositi rezultat i novu Hrvatsku te bolju i pristojnu politiku. Naša politika je politika rezultata i suradnje sa svima koji nam mogu pomoći“, kazao je Vrdoljak.

Istaknuo je kako mu je velika čast biti na čelu HNS-a te da se nada kako će na tom mjestu truditi ostaviti trag kao što su to učinili i njegovi prethodnici.

''Treba biti svjestan da je bilo i teških trenutaka za sve nas posljednjih nekoliko mjeseci. Odluka da uđemo u Vladu i da naš partner za to bude HDZ dosta je uzdrmala cjelokupnu političku scenu u Hrvatskoj, ali i našu stranku. Da, najteže je bilo slušati uvrede i laži, kao da smo učinili nešto pogrešno. E nismo! Sve što smo napravili u ovih posljednjih šest mjeseci potvrđuje da smo odlučno radili na korist svoje zemlje i na ponos svog članstva i Hrvatske narodne stranke'', rekao je Vrdoljak.

U obraćanju prije glasanja Vrdoljak je kazao kako će se HNS s njim na čelu zalagati za: Hrvatsku zemlju znanja, razvoj kreativne industrije zemlje, potpunu realizaciju Industrijske strategije Hrvatske te čovjeka u centru politike njegove stranke.

Poručio je da HNS neće dozvoliti radikalizaciju društva u bilo kojem smislu niti od bilo koga.

Osvrnuo se i na kritike zbog HNS-ovog ulaska u Vladu s HDZ-om te poručio kako to nije bila pogrešna odluka. Kazao je kako sve što su napravili u prošlih šest mjeseci potvrđuje da su odlučno radili na korist Hrvatske i na to su silno ponosni.

"Naravno da će mi ljudi vjerovati"

Vrdoljaka je za predsjednika stranke u studenom predložio Središnji odbor koji je tada usvojio i prijedlog Predsjedništva da se u najuži tim predlože: za potpredsjednicu Marija Puh, za drugog potpredsjednika Ivan Gulam, a za zamjenika predsjednika sadašnji vršitelj dužnosti predsjednika stranke, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Vrdoljak je novinarima prije početka zasjedanja, upitan hoće li mu javnost vjerovati s obzirom da ga mnogi smatraju nevjerodostojnim političarem, rekao da hoće.

"Naravno da će vjerovati, jer rezultat u prvih šest mjeseci ne može biti bolji nego što je," rekao je i upitao tko je u škole uveo informatiku i nove kurikulume.

Naglasio je da djeca danas škole upisuju sa šansom da će dobiti ista a možda i bolja znanja i kompetencije nego u Engleskoj i Irskoj. "Za to se valja baviti politikom", poručio je Vrdoljak.

Štromar: "Spremni smo na odgovornost, pa i rizik radi boljeg sutra"

Da treba težiti novom i boljem istaknuo je i Štromar rekavši kako je HNS-ova vrijednost spremnost na preuzimanje odgovornosti, pa i rizika, samo da Hrvatska sutra bude bolja nego danas.

"U pravilu preuzimamo odgovornost za rak-rane hrvatskog društva i probleme koji desetljećima muče naše građane. Pred nama je veliki posao, ali i ogromna prilika da u ovoj Vladi realiziramo sve ono što smo započeli i što od nas očekuju naši građani", naglasio je.

Batinić: "Klub HNS-a podržat će sve što je dobro za Hrvatsku"

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić rekao je da HNS u Hrvatskom saboru neće sudjelovati u prepucavanjima te da će graditi novu političku kulturu kroz promociju ideja, bez populizma i niskih strasti.

"Podržat ćemo sve ono što je dobro za našu zemlju, tražiti podršku za svoje ideje, zakone i projekte koje HNS želi ispuniti u ovom mandatu, od prihvatljivog obiteljskog zakona do ratifikacije Istanbulske konvencije i donošenja zakona o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima“, rekao je Batinić.

Saucha: Povratak Vrdoljaka na čelo HNS-a dobro za tu stranku i Hrvatsku

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS.

"Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku", rekao je kratko Saucha novinarima na 15. Saboru Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) nakon što je Vrdoljak ponovno izabran za čelnika te stranke.

Saucha, koji je član saborskog Kluba HNS-a, na novinarski upit hoće li se učlaniti u tu stranku odgovorio je da će o tome razgovarati "vrlo uskoro".

Jandroković: "Očekujem nastavak kvalitetne suradnje"

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je kako s povratkom Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a, za što se već duže vrijeme zna, očekuje nastavak kvalitetne suradnje između HDZ-a i HNS-a.

"HNS će izabrati čovjeka za kojeg smatra da će najkvalitetnije zastupati interese svoje stanke. Suradnja s HNS-om je za sada iznimno dobra, radimo na zajedničkim projektima, poštujemo i međusobne razlike koje postoje između HDZ-a i HNS-a i vjerujem da će ta suradnja biti dobra", izjavio je Jandroković.

Jandoković je odgovarao na pitanja novinara prije svečanosti unošenja Betlehemskog svjetla u Zagrebačku katedralu. (D.I./Hina)