Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Jesu li se poslovni subjekti doista pripremili za konverziju? Iz HNB-a otkrili koliko je startnih paketa s eurima otkupljeno prije 1. siječnja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Dubravka Petric/Pixsell
Iz Hrvatske narodne banke za Dnevnik Nove TV komentirali su da je predopskrba banaka, kao i posredna predopskrba, pojednostavljena posredna predopskrba te opskrba početnim paketima eurokovanica za poslovne subjekte završena 31. prosinca 2022. godine.

"Do kraja tog dana poslovni subjekti kupili su ukupno 37.281 komad početnih paketa eurokovanica za poslovne subjekte, odnosno oko 30 posto naručenih količina. Banke su od Hrvatske narodne banke naručile i preuzele 125.059 početnih paketa eurokovanica za poslovne subjekte, tako da je u bankama ostalo još 87.778 komada neprodanih početnih paketa. 

Tijekom razdoblja predopskrbe banke su od Hrvatske narodne banke preuzele ukupno 1,3 milijarde eura, što uključuje i početne pakete eurokovanica.

Za potrebe predopskrbe u 2022. te djelomično za potrebe opskrbe u 2023. Hrvatska narodna banka tijekom 2022. osigurala je ukupno 627 milijuna komada eurokovanica i 346 milijuna komada euronovčanica.

Pročitajte i ovo Martin Evačić, predsjednik HUP Udruge trgovine DUGOROČNO NEIZDRŽIVO Predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u: "Nismo dizali marže, to je lako provjerljivo. Podržavamo dolazak Državnog inspektorata - neka se vidi tko je lovio u mutnom"

Pročitajte i ovo Računi OD 1. SIJEČNJA Dnevnik Nove TV doznaje: Zbog zaokruživanja cijena u akciji je Državni inspektorat

Do 31. prosinca 2022. banke su od HNB-a preuzele oko 388 milijuna komada eurokovanica (što uključuje i eurokovanice sadržane u početnim paketima eurokovanica za potrošače i poslovne subjekte) i oko 61 milijun komada euronovčanica. Za potrebe redovite opskrbe banaka u 2023. Hrvatska narodna banka osigurala je dovoljnu količinu euronovčanica i eurokovanica, a još će se tijekom ove godine u Hrvatskoj kovnici novca izraditi dodatnih oko 210 milijuna komada eurokovanica", poručeno je iz HNB-a. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene