Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osporavanaje napada Gorana Marića

HNB nije zamjena za upravu ili nadzorni odbor banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska narodna banka (HNB) zadužena je za superviziju poslovanja banaka, ali ni u kojem slučaju HNB nije trebao i ne može preuzeti ulogu uprave i voditi poslovanje banke, odnosno nadzornog odbora.

Zadatak nadzornog odbora je nadzor nad radom uprave, ističu iz HNB-a u priopćenju u kojem osporavaju tvrdnje saborskog zastupnika Gorana Marića da je HNB odgovoran za rizične plasmane Hrvatske poštanske banke (HPB).

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Vlada priprema zakon koji će ministre izbaciti iz Nadzornih odbora

Dužne su poštivati Zakon o trgovačkim društvima

Potaknuta medijskim upitima i mogućim pogrešnim zaključcima javnosti nakon istupa predsjednika saborskog Odbora za financije i državni proračun Gorana Marića u raspravi u Hrvatskom saboru 8. prosinca, u kojem se središnja banka proziva kao glavni krivac za nezadovoljavajuće stanje HPB-a i rizičnost njenih plasmana, HNB 'smatra potrebnim podsjetiti na neke nesporne činjenice, koje evidentno osporavaju utemeljenost iznijete tvrdnje'. Podsjeća se da je uloga HNB-a u području nadzora kreditnih institucija utvrđena zakonima o HNB-u i o kreditnim institucijama, a taj se nadzor provodi provjerom da li kreditna institucija posluje u skladu s važećom zakonskom i podzakonskom regulativom, pravilima o upravljanju rizicima, kao i vlastitim pravilima i standardima struke.

Pritom iz središnje banke naglašavaju da HNB nema zakonskih ovlasti za uplitanje u konkretne poslovne i kreditne odluke banke, pogotovo ne u smislu odabira klijenata i programa koje će banka kreditirati, pod kojim uvjetima, uz kakvo osiguranje ili slično. To je isključivo u nadležnosti odgovarajućih tijela svake poslovne banke.S obzirom da su osnovane kao dionička društva, kreditne institucije u Hrvatskoj dužne su poslovati u skladu kako sa Zakonom o trgovačkim društvima tako i sa Zakonom o kreditnim institucijama, navode iz HNB-a podsjećajući na tijela koja imaju (glavnu skupštinu, nadzorni odbor i upravu) i njihove zadatke sukladno navedenim zakonima. Zadatak nadzornog odbora nije vođenje poslova društva, ali njegova je nedvojbena dužnost nadzirati poslovanje društva, te u slučaju poteškoća poduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti.

 Je li nadzorni odbor znao stanje?

Iz središnje banke ističu da je HPB, kao i svaka druga banka, bila dužna uspostaviti i odgovarajući sustav unutarnjih kontrola, te da banka mora revidirati svoja godišnja financijska izvješća angažiranjem vanjskog revizora.Uprava HPB-a bila je dužna redovito izvještavati nadzorni odbor o poslovanju banke. Stoga nije točna tvrdnja da nadzorni odbor nije znao odnosno da nije morao znati činjenice koje upućuju na financijsko stanje u banci, ističu iz HNB-a.

HNB temeljem zakonskih ovlasti obavlja superviziju poslovanja banaka. HNB je kontinuirano obavljao i nadzor HPB-a analizom financijskih izvješća, a u razdoblju od 2006. godine do danas provedena su i dva izravna nadzora, na osnovi kojih je rješenjima naloženo izvršenje velikog broja mjera (42) za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i poboljšanje stanja u banci, navodi se u priopćenju.

Ističu i da je HNB nadzorom putem analize financijskih izvješća također utvrdio propuste u poslovanju, o čemu je uprava banke bila pravovremeno obaviještena, te su temeljem nadzora rješenjem naložene mjere za poboljšanje stanja u banci. U svim obavljanim nadzorima i naloženim mjerama osobita pozornost posvećena je adekvatnosti kapitala, upravljanju rizicima s naglaskom na kreditni rizik, likvidnosti, kvaliteti aktive i pokrivenosti rizičnih plasmana adekvatnim rezervacijama.

HNB je zadužena za superviziju poslovanja banke

Svi zapisnici koji su sastavljeni temeljem nadzora HNB-a dostavljeni su, sukladno propisima, i predsjedniku nadzornog odbora HPB-a. Temeljem zakonskih dužnosti i odgovornosti nadzorni odbor bio je dužan zauzimati stavove o nalazima HNB-a. Iako je nadzorni odbor bio upoznat s nalazima koji su ukazivali na stanje u banci, HNB-u nikad nije upućen bilo kakav komentar ili prigovor na njihov sadržaj, ističu iz središnje banke.'Iz svega navedenog očigledno se nameće samo jedan zaključak: Hrvatska narodna banka zadužena je za superviziju poslovanja banke, ali ni u kojem slučaju, pa ni u tome koji je povod ovom objašnjenju, središnja banka nije trebala i ne može preuzeti ulogu uprave i voditi poslovanje banke, odnosno nadzornog odbora čiji zadatak je nadzor nad radom uprave', navodi se u priopćenju HNB-a.( Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene