Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREPORUKE ZA STARIJE

Hladnoća može posebno štetiti jednoj skupini stanovništva, doznajte kako se zaštititi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba - Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u petak je objavio preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće.

Starije osobe spadaju u rizičnu skupinu pučanstva koja je posebno osjetljiva na hladnoću, pa trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći, dok se pri izlasku trebaju zaštititi kapom, šalom, rukavicama i odjenuti toplu komotnu odjeću i obuću, poručuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja Pripazite Hladni val može utjecati na zdravlje: Velika opasnost izdana je za Zagreb, a umjerena za Karlovac i Rijeku Nevrijeme u New Yorku - 2 Mnogi su bez struje Ekstremni vremenski uvjeti: Velika zimska oluja pogodila istok SAD-a, a stiže još jedna nevolja

Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba - Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u petak je objavio preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće.

Starije osobe zbog sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja i nedostatne tjelesne aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoću.

Sa starijim osobama preporučljivo je kontaktirati i posjećivati ih češće te se brinuti o njihovim životnim, stambenim, socijalnim i zdravstvenim potrebama, dok starija osoba uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja), popis lijekova koje uzima i telefonski broj osobe s kojom se može kontaktirati.

Izlazak po hladnoći u pravilu treba izbjegavati, pogotovo u ranim jutarnjim i noćnim satima, a osobito bolesnici oboljeli od kardiovaskularnih, respiratornih i endokrinih bolesti te oboljeli od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Prilikom izlaska treba zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama i prekriti usta šalom zbog prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, te izbjegavati hodanje po zaleđenim površinama.

Bitna je slojevita i ne uska odjeća s vanjskim slojem koji je nepropustan na vjetar i vlagu, a po mogućnosti odjeća treba biti napravljena od prirodnih materijala. Obuća također mora biti komotna, primjerena temperaturi te otporna na vlagu, bez visokih potpetica zbog sprječavanja padova i ozljeda.

Treba pripaziti da su prostorije u domu dovoljno tople (nikako hladnije od 18 °C), na znojenje ili drhtavicu, simptome poput trnjenja prstiju, gubitka osjeta, izrazito blijede ili crvene kože, na dovoljan unos tekućina (pogotovo čajeva ili juha), kao i da se izbjegava teži fizički rad (osobito čišćenje snijega). (Hina)

Aktualno Bez opadanja iglica: 5 ključnih koraka uz koje će božićno drvce trajati i trajati Kako odabrati božićno drvce koje će trajati Kako odabrati božićno drvce koje će trajati Foto: Getty Bor treba vlage kako bi što duže ostao svjež Bor treba vlage kako bi što duže ostao svjež Foto: Living4media Najizdržljivija je nordijska jela Najizdržljivija je nordijska jela Foto: Living4media Ideje za dekoriranje jelke s kuglicama u zelenoj boji - 10 Ideje za dekoriranje jelke s kuglicama u zelenoj boji - 10 Foto: Living4media +0 Bor ukrašen vijencem od kokica (Foto: Guliver/Thinkstock) Dom & uređenje Bez opadanja iglica: 5 ključnih koraka uz koje će božićno drvce trajati i trajati 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene