Što se tiče vremena, vijest dana svakako je susnježica i snijeg na Jadranu.

Galerija


U našoj blizini nalazi se ciklona i ujutro nas prolazi najprije topla fronta, a nakon toga stiže zahladnjenje.

Vezani članci Toplinski val u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Nekoliko gradova tijekom vikenda zahvatit će toplinski val, pogledajte gdje će biti najopasnije Sunčano i vedro (Matija HabljakPIXSELL) Tople dane nakratko će prekinuti pljuskovi, pogledajte koje će krajeve pogoditi nevera

Jutro je oblačno u cijeloj zemlji, u unutrašnjosti uz većinom slab snijeg, samo u gorskoj Hrvatskoj umjeren. Malo snijega – uglavnom nošenog jakom i olujnom burom bit će na Kvarneru i unutrašnjosti Dalmacije, a najobilniji pljuskovi, često i uz grmljavinu, bit će na jugu zemlje.

U središnjoj Hrvatskoj više snijega očekuje se od sredine dana, s tim da će ga najviše pasti u istočnijem dijelu. Najmanje količine očekuju se na sjeverozapadu zemlje – u Zagorju, na varaždinskom području i u Međimurju. Temperatura u petak – nula ili jedan stupanj.

Poslijepodne će snijeg pojačati i na istoku zemlje. Najveće količine očekuju se upravo u Slavoniji i Baranji, gdje će se stvoriti i deblji snježni pokrivač. I u Slavoniji temperatura nula ili jedan uz umjeren sjeveroistočnjak.

Najviše snijega naravno past će u gorskom dijelu, osobito u Lici, gdje će se također storiti deblji snježni pokrivač od nekoliko desetaka centimetara. Bit će hladno i vjetrovito. Na Jadranu umjesto snijega kiša, u Istri uglavnom suho, a malo snijega nošenog burom može biti i na obali.

U 7 sati u Gospiću je već izmjeren 21 centimetar snijega, u Ogulinu 12, u Otočcu 11, a na Zavižanu 25 centimetara. 

U Dalmaciji će danas biti oblačno uz kišu te jake i obilne grmljavinske pljuskove na južnom dijelu. U unutrašnjosti može pasti i malo kiše koja se smrzava pri tlu. Puhat će jaka bura, samo na krajnjem jugu i dalje umjereno jugo.

U subotu još malo snijega, ali već prijepodne na zapadu će se početi razvedravati. U nedjelju zbog toga budite spremni na hladno jutro, ponegdje uz temperaturu i nižu od minus 10. U ponedjeljak nam pak stiže novi snijeg.

Na Jadranu u subotu prestanak kiše i razvedravanje, ali uz jaku buru s olujnim udarima. Bit će malo hladnije, osobito u nedjelju. U ponedjeljak novo naoblačenje s kišom.

Oprezno u prometu

Vremenski uvjeti stvaraju probleme u prometu, pa se tako zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC1 na Ilovcu u Karlovcu (podvožnjak) vozi jednim trakom, uz regulaciju prometne policije.  

Samo za osobna vozila otvorene su:

 - dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice

 - Jadranska magistrala (DC8) na dionici Novi Vinodolski – Senj. 

 - Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na dionicama Bakar – Novi Vinodolski i Karlobag – Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga – Šmrika i lokalnoj cesti Križišće – Kraljevica (LC58107) zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila)

 - Od 5:30 jutros zimski su uvjeti na autocesti A6 Rijeka – Zagreb, između čvorova Bosiljevo i Kikovica. Promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom te ostala vozila bez propisane zimske opreme.

Za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom trenutačno nema otvorenih cesta iz unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici, sjevernoj, sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Dalmaciji. Na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Baričević zbog snijega nošenog jakim vjetrom vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h. 

HAK poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.