Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS NA CESTAMA

Snježne padaline uzrokovale probleme: "Nevrijeme će se kroz noć pojačavati, očekuje se i do 30 centimetara novog snijega"

Marko Balen i stanje na cestama zbog snijega
Marko Balen i stanje na cestama zbog snijega DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske Foto: HAK/DNEVNIK.hr Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske Foto: HAK/DNEVNIK.hr +6 Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske Galerija 1/11 >>
Jaka hladna fronta zahvatila je veći dio Hrvatske. U Lici i Gorskom kotaru spremno su dočekali prvi ovosezonski snježni val.

Najviše problema u prometu je bilo u Gorskom kotaru, gdje je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen koji je u večernjim satima potvrdio da je stanje i dalje jednako - starom cestom smiju samo osobna vozila i kamioni do 7,5 tona, a još uvijek nema slobodnoga pravca za tegljače s prikolicama i poluprikolicama iz pravca Istre i Kvarnera prema Zagrebu i obratno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Vrijeme i dalje nestabilno, no doći će do promjene: Detalje donosi meteorolog Nikola Vikić-Topić Nevrijeme, ilustracija nestabilno vrijeme Za većinu zemlje upaljen meteoalarm: Stižu kiša i grmljavinsko nevrijeme

Autocestom A1 mogu voziti sva vozila, tamo se situacija malo smirila.

"S obzirom na prognoze koje su dobile dežurne službe, ovo nevrijeme će se kroz noć još pojačati, očekuje se i do 30 centimetara novog snijega. Olujni vjetar i dalje stvara probleme između Kikovice i Delnica", rekao je Balen. 

Problema ima i u Lici, zabrane su posvuda po cestama diljem Istre, Gorskog kotara, Like i dijela Dalmacije. U prometu je puno problema, o kojima smo razgovarali i s prvim čovjekom lokalnog ogranka autocesta Valentinom Črljenkom koji je potvrdio probleme s kojima se njihovi ljudi nose.

"Ujutro u Gorskom kotaru i na autocesti bili su zimski uvjeti, a najveće probleme stvara olujna bura. Stoga je došlo do zastoja tegljača i prikoličara na punktovima Kikovica i Vukova Gorica. Za sada još uvijek ne mogu prometovati kroz Gorski kotar“, istaknuo je.

Marko Balen i stanje na cestama zbog snijega Marko Balen i Valentin Crljenko - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Na ruku im ne ide ni temperatura jer je minus pet, a prognoze najavljuju još gore vrijeme. Pada ledena kišica, a po noći se očekuje jači snijeg pa bi se sve trebalo tijekom sutra stabilizirat, a time vratiti i promet u normalu. Črljenka smo zato upitali koje probleme može donijeti zatopljenje koje dolazi za par dana, a koje će uzrokovat topljenje snijega.

„Svakako svi vozači neka obrate pažnju kada se voze u takvim uvjetima na cesti. Bit će više vode, prilagodite brzinu, izbjegavati nepotrebna zaustavljanja u traci. Ako postoji kvar bolje je izaći na odmorište na prvi čvor, nego se zaustavljati sa strane gdje se mogu dogoditi nesreće“, zaključio je.

Poruka svima koji ne moraju je neka ne kreću na put do sutra popodne kada će biti puno bolji uvjeti za vožnju.

 

 

Na autocesti A1 bila je danas velika gužva zbog snijega i kamiona te vozila u kvaru na autocesti, a zastoj i kolone uzrokovao je i izvanredni teret, koji je zapeo na autocesti. 

Zbog snijega je kamionima zabranjeno voziti cestama kroz Liku, Gorski Kotar i dijelove Karlovačke i Zadarske županije.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog magle vidljivost je smanjena ponegdje na cestama u unutrašnjosti.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru u prekidu su sve katamaranske linije koje prometuju između Splita i srednjodalmatinskih otoka, doznaje se u od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

"Jak vjetar koji stvara valove visine do tri metra uzrokovao je prekid svih katamaranskih linija, a u prekidu je i trajektna linija Makarska-Sumartin", rekla je za Hinu Ivulić.

Dodala je kako će se u četvrtak na temelju meteoroloških podatka donijeti odluka u vezi s brodskim linijama koje Split povezuju s otocima

Upozorenje iz HAK-a

Na sjevernom Jadranu puše jaka bura, povremeno s olujnim udarima. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin i DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica. Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme.

U Hrvatskoj će danas prevladavati uglavnom oblačno: na moru i kišovito, uz snijeg u gorju. Na Jadranu će biti dosta vjetrovito, uz umjereno i jako, ponegdje olujno jugo, na sjevernom dijelu isto tako jaka bura: podno Velebita olujni udari. Temperatura će se u unutrašnjosti kretati od 2 do 5 stupnjeva ispod nule, na Jadranu od 3 na sjevernom do 8 ili 9 na južnom dijelu.

Sutra će se snijeg miješati sve više s kišom zbog dotoka toplijeg zraka po visini, no tlo će još biti dosta hladno, pa je moguća poledica, ponajprije u Lici i središnjoj Hrvatskoj. U petak nas čeka smirivanje, djelomično razvedravanje te uz južinu osjetno toplije vrijeme. Za vikend bi i na kopnu temperatura mjestimice mogla porasti do 15 stupnjeva.

DHMZ izdao upozorenja

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod za danas je izdao crvena i narančasta upozorenja.

Crveno upozorenje izdano je za područje Velebitskog kanala, a narančasto za sjeverni Jadran i dio Dalmacije. Na području gospićke regije očekuje se visina snijega od 10 do 25 cm s minimalnom temperaturom do -3 °C.

"Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", upozorava Civilna zaštita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene