Bura, ilustracija
Bura, ilustracija Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Pixsell

Ravnateljstvo civilne zaštite izvjestilo je da je Državni hidrometeorološki zavod izdao crvena i narančasta upozorenja za utorak zbog snažnog vjetra.


Crveno upozorenje izdano je za područje Velebitskog kanala, a narančasto za sjeverni Jadran i dio Dalmacije. Na području gospićke regije očekuje se visina snijega od 10-25 cm s minimalnom temperaturom do -3 °C.

Vezani članci Teorija zavjere Ameri imaju možda najluđu teoriju zavjere: ''Ovo nije pravi snijeg, već vladina zavjera!'' Bura, ilustracija Orkanska bura stvarala probleme u prometu, pao i prvi snijeg: "Sutra odnosno cijeli vikend hladnije, osobito s burom"

"Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom", piše u priopćenju.

Na području riječke regija ponegdje su mogući orkanski udari bure, uglavnom podno Velebita s najjačim udarim vjetra do 110 km/h.

"Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", upozorava Civilna zaštita.

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura sa najjačim udarima vjetra do 100 km/h. Dok se na području Kvarner i Kvarnerića očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra do 110 km/h.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozoravaju se građani.

Na području Velebitskog kanala očekuje se vrlo jaka i olujna bura s najjačim udarima vjetra do 120 km/h, a na području sjeverne Dalmacije očekuje se jak, mjestimice vrlo jak istočni vjetar i jugo s najjačim udarima vjetra do 95 km/h.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", savjetuje Civilna zaštita.