Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekih poznatih imena više nema

HDZ USUGLASIO KANDIDACIJSKE LISTE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalno vijeće HDZ-a u četvrtak kasno navečer usuglasilo je izborne liste za rujanske parlamentarne izbore, a suprotno medijskim najavama zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić neće nositi niti jednu listu, već je dobio 14. mjesto u Drugoj izbornoj jedinici.

"To je bio dogovor, a i njegova želja", komentirao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Središnjici HDZ-a, na novinarski upit, Brkićevo posljednje mjesto na listi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

Nositeljica liste u Drugoj izbornoj jedinici bit će europarlamentarka Ivana Maletić, dok će listu u Trećoj izbornoj jedinici nositi Žarko Tušek. U Četvrtoj izbornoj jedinci listu će voditi Miroslav Tuđman, u Petoj Zdravko Marić, u Šestoj Goran Marić. Davor Ivo Stier prvi je na listi u Sedmoj, Oleg Butković u Osmoj a Branka Juričev Martinčev u Devetoj izbornoj jedinici. HDZ-ovu izbornu listu u 10. jedinici vodit će general Damir Krstičević, a u 11. Božo Ljubić, rekao je novinarima u Središnjici HDZ-a predsjednik stranke Andrej Plenković, koji će biti prvi na listi u Prvoj izbornoj jedinici.

Među stranačkim kandidatima za rujanske prijevremene parlamentarne izbore nema bivše kninske gradonačelnice i saborske zastupnice Josipe Rimac, ali ni dosadašnjeg predsjednika saborskog kluba HDZ-a Ivana Šukera.

Nakon sjednice Nacionalnog vijeća, Plenković je novinarima rekao da će u petak u dogovoru sa Šukerom odlučiti hoće li on biti na listi za 6. izbornu jedinicu.

"Moje je diskrecijsko pravo, kao predsjednika stranke, da o tome donesem konačnu odluku. Odluka o Šukerovoj kandidaturi bit će između nas dvojice i zbog toga se neće sazivati Nacionalno vijeće", kazao je.

Potvrdio je i da će dvoje kandidata Hrasta biti na HDZ-ovim listama u 8. i 9. izbornoj jedinici, objasnivši to dosadašnjom dobrom suradnjom.

Darko Milinović četvrti je Devetoj izbornoj jedinci, a neslužbeno se doznaje i da je Zlatko Hasanbegović drugi u 3. izbornoj jedinici. Nakon sjednice Nacionalnog vijeća obojica su novinarima rekla da su zadovoljna svojim pozicioniranjem na listama.

Sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su definirane izborne liste, trebala je biti završena u ranim popodnevnim satima u četvrtak. Nakon nekoliko odgoda, počela je oko 22 sata, a potrajala gotovo do ponoći. Plenković je to protumačio velikim brojem kandidata, kojih je bilo gotovo 500 za 154 mjesta na 11 kandidacijskih lista.

Najavio je da će Državnom izbornom povjerenstvu liste biti predane u subotu. Što se tiče gospodarskog programa, njega će predstaviti također u subotu ili u utorak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene