Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U središnjici HDZ na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma danas se održava sjednica Predsjedništva te stranke, a o svojoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a izjasnio se ministar vanjskih poslova i HDZ-ov međunarodni tajnik Miro Kovač.


'S obzirom na ozračje u stranci i široj javnosti moja bi kandidatura dovela do polarizacije unutar HDZ-a. Ja to ne želim i ja nemam to pravo', rekao je Miro Kovač, dodavši kako je interes stranke ispred njegovog osobnog interesa.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković nakon sastanka vrha stranke: "Imam potporu za osvježenje Vlade" Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago nakon sastanka vodstva HDZ-a: "Plenković kaže pustite institucije i dečke da rade svoj posao. Koje dečke?"

'Molim sve koji su me podržavali i ohrabrivali da se kandidiram da svoj entuzijazam preusmjere na parlamentarne izbore i na kandidata kojeg ćemo imati', rekao je Kovač.

Među temama rasprave na sjednici Predsjedništva zasigurno će biti i ona o nadolazećim unutarstranačkim izborima.

Trenutno jedini kandidat je Andrej Plenković, nakon što su Ivana Maletić, Darko Milinović i Milijan Brkić obznanili kako neće u utrku za šefa stranke.

Osim unutastranačkih pitanja zasigurno će se govoriti i o prijevremenim izborima koji nam predstoje u rujnu. Počelo je ponovno okupljanje koalicija i partnera, a iz oba velika tabora, HDZ-a i SDP-a odbacuje se mogućnost velike koalicije.

Prije sjednice Predsjedništva održala se i koordinacija HDZ-ovih ministara, a stigla je i HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić koja je je na pitanje novinara o ostalim potencijalnim kandidatima za predsjednika stranke rekla kako nema nikakve informacije te da će se sutra još visjeti hoće li se još netko kandidirati.

A u fokus je opet dospio gospodarski program IFO instituta.

'IFO program će biti podloga izbornog programa', rekao je Oleg Butković, a Maletić je dodala kako će se na temelju nekih preporuka iz te studije slagati izborni program.

Redovno se sastaje i HDZ-ov izborni stožer kojeg vodi Damir Jelić, a Maletić kaže kako je sad to dio svakodnevnog posla budući da se bliže izbori.

Zlatko Hasanbegović pak, pri dolasku u sjedište stranke, opet nije htio komentirati svoju potencijalnu kandidaturu za šefa stranke.

Iako HDZ najavljuje povratak u desni centar, naši izvori u toj stranci kažu da je nastavak suradnje s HSP-om Ante Starčević ipak moguć.