Vrh HDZ-a sastao se u središnjici stranke, a na dnevnom redu Predsjedništva analizirali su se i jučerašnji izbori za Europski parlament, na kojima je HDZ, kao i SDP, osvojio 4 mandata. ''Pretrpjeli smo jednu političku štetu, ali utakmica se nastavlja'', rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Galerija


''Dobili smo isti broj mandata kao i SDP koji ima četiri postotna boda manje nego mi. To je bila volja hrvatskog biračkog tijela jučer, a nadamo se boljem rezultatu sljedeći put. Analizirat ćemo uzroke ovakvog rezultata. Što se tiče kampanje, imali smo kvalitetan program i kvalitetnu listu, bili smo u svim županijama, zastupali smo sve što je bitno u okviru projekata'', rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Vezani članci Zlatko Canjuga - 5 Njihove političke polemike bile su legendarne, a evo što Zlatko Canjuga danas kaže o Milanu Bandiću Imoćanin zabranio ulaz SDP-ovcima - 5 Ne jenjavaju reakcije na Imoćanina koji je na vrata zalijepio zabranu ulaska SDP-ovcima. Bauk mu poručuje: "Za dobrim monkeyjem prašina se diže"

''Pretrpjeli smo jednu političku štetu, utakmica je gotova, ali prvenstvo se nastavlja'', rekao je.

"Organizacije su dobile zadatak da vide zašto smo ovaj put dobili 240.000 glasova, a ne više", rekao je Plenković.

Osvrćući se na slab izborni rezultat istaknuo je kako birači ne percipiraju pozitivne promjene iza kojih stoji njegova Vlada. ''Na tehničku izvedbu nemam zamjerku. Imate proeuropski orijentiranu Vladu, premijera koji je bio europski zastupnik, u zadnja četiri tjedna ovdje je bio bavarski premijer, Angela Merkel, spitzenkandidata Webera, glavnog pregovarača za brexit – kome su došli? Bitne su te realnosti, a kod prevođenja na glasove već živimo u fazi percepcije. U ovom trenutku to nismo dovoljno dobro kapitalizirali. Ako je neka Vlada, a naša je, digla s devet na 68% ugovorenost, a to se ne prevede u potporu, onda imamo neki problem. Onda to nije nešto što ljudi percipiraju. Ne percipiraju zračne luke, ne percipiraju ceste, željeznice, vodno komunalne infrastrukturne aglomeracijske projekte, LNG terminal, ne percipiraju da je minimalna plaća veća, da je prosječna plaća veća, da smo Hrvatsku nakon šest i pol godina vratili u investicijski kreditni rejting, da smo dvije godine za redom ostvarili proračunski višak'', rekao je.

 

Na pitanje bi li mijenjao listu s obzirom na to da su birači birali konzervativne liste rekao je kako ne bi. ''Karlo Ressler je mladi konzervativan političar''.

Sjednica je završila oko 16:30 sati. I prije nego je završila, napustio ju je Milijan Brkić.

Uoči sjednice, članovi Predsjedništva nisu bili previše raspoloženi za davanje izjava.

"Solidno, rezultati su malo ispod očekivanja, ali da je bilo nekoliko tisuća glasova više, rezultat bi bio onaj koji smo priželjkivali. Radi se o maloj razlici", kazao je sisački župan Ivo Žinić.

Josip Đakić odbacio je tvrdnje kako je HDZ doživio poraz na izborima.

"Mi smo pobjednici, kakav poraz. Puno lista, raspršili se glasovi... SDP nije zaslužio 4 mandata", kaže Đakić.

Ivana Maletić rekla je kako je postavljanje Karla Resslera na prvo mjesto liste "hrabar potez".

Andrija Mikulić kazao je kako je HDZ pojedinačno najjača stranka te se ne boji sankcija s obzirom na to da je HDZ u Zagrebu podbacio, a on se nalazi na čelu zagrebačke organizacije HDZ-a. 

"Sankcija se nikada nisam bojao", kazao je Mikulić. 

Gordan Jandroković izjavio je kako je rezultat ispod onoga što su očekivali.

"Rezultat je ispod onoga što smo očekivali, ali još uvijek smo ostvarili najbolji rezultat", rekao je Jandroković. O gubitku najvećih gradova kratko je rekao: "Polako, razgovarat ćemo..."

Damir Krstičević ranije nije želio komentirati izborne rezultate poručivši kako je on ministar obrane te da u MORH-u "ne daje političke izjave". Ipak, pred središnjicom HDZ-a čestitao je kandidatima.

"Na nama je da analiziramo rezultate i vidimo što trebamo napraviti da budemo još jači. HDZ je najjača stranka, ovo je jedno natjecanje i u njemu smo postigli rezultate. Vjerujte da će HDZ i dalje biti najjača stranka", kazao je Krstičević i dodao da je HDZ na ovim izborima ostvario relativno pobjedu.