Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ništa neobično'

TUNEL U SPLITU PRESTRAŠIO MJEŠTANE Kažu da su im životi ugroženi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinare su na gradilištu u Splitu na kojem je pronađen tunel dočekali predstavnici HAKOM-a, a mještani su zabrinuti.

Na mjestu gdje Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u Splitu gradi regulatorno mrežno središte, otkriven je tunel.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Pojedini mještani spominju kako se radi o tajnim tunelima, spominju i vrijeme Dioklecijana, neki govore i o vojnim tunelma. Životi su im, tvrde, ugroženi zbog HAKOM-a. Više su puta, kažu, upozoravali da postoje tuneli.

'Jame su uobičajene, nema senzacije'

Povodom ovog slučaja, HAKOM je izdao priopćenje u kojem navodi kako su ovakvi tuneli uobičajeni tijekom izvođenja građevinskih radova te da se iz svega ne bi trebala raditi nikakva senzacija već ih treba pustiti da rade svoj posao, naročito jer se navedeni objekt gradi temeljem izdane građevinske dozvole, te se radi o gradnji objekta koji spada u kritičnu nacionalnu infrastrukturu i dio je sustava nacionalne sigurnosti i kao takav od interesa za RH.

U priopćenju su izvijestili kako su prilikom izvođenja radova na izgradnji kontrolno-mjernog središta Split i nove Podružnice Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, na gradilištu pronađen potkop (jama) na sjevernom dijelu parcele, dužine 11 metara i širine 3,5 metra te dubine 5 metara.

JAMA ILI TUNEL? Ovo je podiglo prašinu u Splitu

Nakon uočavanja problema, zatražili su, kažu, mišljenje ovlaštenog geotehničara i proketanta konstrukcije zgrade, a ubrzo se pristupilo sanaciji.

'S obzirom da su se u medijima pojavile određene neprovjerene informacije, dužni smo upoznati javnost kako nema razloga za zabrinutost. Gradilište je propisno ograđeno, na sanaciji uočene jame radi se u suradnji sa stručnjacima i sukladno pravilima struke. Pojava ovakvih jama u građevinarstvu nije neuobičajena i s ovakvim situacijama susretali su se i drugi investitori.

HAKOM izražava žaljenje što se na jedan senzacionalistički način, pod okriljem mraka, ulazilo na ograđeno gradilište, a što smatramo ne samo povredom privatnog posjeda, već i nanošenjem štete na gradilištu. Naime, tijekom noći sa nedjelje na ponedjeljak, bez kontaktiranja izvođača i investitora, nepoznate osobe ulazile su na gradilište i pri tom je uklonjena zaštitna ograda. Izvođač radova u ponedjeljak ujutro zatekao je srušena ulazna vrata gradilišta, a o čemu je obaviještena i policija', stoji u priopćenju.

'Nema miniranja'

Zbog senzacionalističkih natpisa, gradilište je, napominju ovih dana postalo poligon za znatiželjnike koji žele vidjeti taj 'strahovito' veliki tunel', kojeg zapravo nema.

'Ovakvim postupanjem stvorena je opasnost da se netko povrijedi, a neovlaštenim ulaskom na gradilište pozvani su i drugi da pod okriljem noći ulaze na prostor gradilišta.

Ističemo da HAKOM navedeni objekt gradi temeljem izdane građevinske dozvole, pozitivnih propisa RH i svih pravila struke, a da je očita namjera širiti paniku među građanima kako bi se na sve moguće načine, iz nama nepoznatih razloga pokušalo zaustaviti gradnju objekta koji spada u kritičnu nacionalnu infrastrukturu i dio je sustava nacionalne sigurnosti i kao takav od interesa za RH.

Napominjemo, kako bi se izbjegao bilo kakav mogući utjecaj na vodospremu, svi građevinski radovi koji se odnose na pripremu terena i temelja, izvode se isključivo razbijanjem kamena mehanički, sukladno pravilima sruke bez miniranja', zaključuju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene