Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postat će konkurentniji

Hajdaš Dončić: HŽ Putnički kreće u nabavu 44 nova vlaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Siniša Hajdaš Dončić kazao je danas kako će HŽ Putnički nabaviti nova 44 vlaka.

HŽ Putnički kreće u nabavu 44 nova vlaka, od toga su 32 elektromotorna vlaka, dakle 16 za gradski i 16 za regionalni prijevoz, a 12 vlakova su dizel-vlakovi za regionalni prijevoz na hrvatskim prugama. Sami detalji natječaja i cijene samih vlakova bit će poznati u idućih 14 dana u operativnom planu restrukturiranja Hrvatskih željeznica. Nabavom novih vlakova HŽ će postati konkurentniji drugim oblicima prijevoza, kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nakon druge sjednice Povjerenstva za željeznicu u Banskim dvorima.

Pročitajte i ovo Ilustracija IPAK SE KREĆE Možete li vjerovati? U Hrvatskoj će vlakovi voziti brzinom do 160 kilometara na sat Slika nije dostupna HŽ U AKCIJI Odlična vijest za umirovljenike u jednom dijelu Hrvatske: Moći će putovati vlakom besplatno u svim smjerovima

Šansu za posao mogli bi dobiti i Gredelj i Končar. Povjerenstvo je donijelo i zaključak o riječkom prometnom pravcu. Hajdaš Dončić istaknuo je da je to prvi "policy paper“ koji je nastao u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, a na kojem je radilo 40-ak različitih stručnjaka.

>> Osam ponuda za savjetovanje oko monetizacije autocesta

'Ali ne samo kao željeznički pravac nego i u smislu potencijala u riječkoj luci koja uključuje i Zagrebačku obalu i Brajdicu. Krenulo se s pretpostavkom da je sadašnji kapacitet 150.000 TEU-a, što je oznaka za kontejnere, i da maksimalno kod izgradnje Zagrebačke obale i Brajdice u prvoj i drugoj fazi taj kapacitet može biti milijun i dvjesto tisuća TEU-a, to jest tih kontejnerskih jedinica. Samim time definiran je način njegove gradnje', objasnio je ministar.

Radi se o nekoliko dionica. Prva je dionica Skradnik – Zagreb koja se projektira sredstvima EU, a projektiranje će biti završeno 2015. godine. Riječ je o novoj dvokolosiječnoj pruzi.

'Drugi dio uključuje dio koji ide od Skradnika na Škrljevo, gdje će se taj pravac „ispeglati“, što znači da će na većini tog pravca biti dvokolosiječna pruga, osim u dijelu od Delnica do Skradnika, gdje će ostati jednokolosiječna pruga. Završetak svih radova ovdje je predviđen 2019. godine', kazao je ministar i naglasio da upravo ta nova, „ispeglana“ pruga riječkog prometnog pravca, koji kreće u Rijeci, a završava u Botovu u Mađarskoj, apsolutno zadovoljava budući promet tereta u riječkoj luci. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene