Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I sam spasioc

Poginuli alpinist sudjelovao je u spašavanju brojnih života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon cijelonoćne i cijelodnevne potrage, pripadnici GSS-a pronašli su tijelo alpinista nestalog jučer na Kamešnici.

Radi se o aplinistu i dugogodišnjem gorskom spašavatelju Edvardu Retelju. Njegovo tijelo pronađeno je u podnožju 75-metarske litice preko koje je prošla lavina, na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara. Markirao ga je potražni pas HGSS-a Aki, a ubrzo potom spašavatelji su ispod snijega pronašli i tijelo. Kako doznajemo, tijelo je bilo prekriveno s oko pola metra snijega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na Kalniku Kakav prizor: Čovjek visio sa stijene, spašavali ga HGSS-ovci Frane Bebić, HGSS - 2 Traže ga već 10 dana Spasilac GSS-a o nestalom Poljaku: "Polako gubimo utrku, ali nećemo odustati. Biokovo je ljeti najopasnije brdo u Hrvatskoj"

Edvard Retelj bio je iskusan planinar koji je sudjelovao u brojnim akcijama spašavanja u okviru Gorske službe spašavanja Hrvatske.

Na terenu je tijekom nedjeljne potrage bilo 130 spašavatelja iz Hrvatske i BiH koji su intenzivno tragali za četvrtim alpinistom. U podnožju su čekale rezervne ekipe za izmjenu umornih spašavatelja. Naime, zbog velike opasnosti od novih lavina, rezervne ekipe su bile u sigurnosti podnožja planine.

Lavina je, inače, bila značajno duža nego što su govorile prve informacije, izvijestio je GSS. Počela je na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od 1 km, širine oko 150m.

Potragu otežalo nevrijeme

Potragu je sinoć dodatno otežavalo olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, koje je akciju u jednom trenutku nakratko zaustavilo. Sinoć je potraga za nestalim alpinistom trajala cijelu noć, a nastavljena je i ujutro.

Podsjetimo, snježna lavina zahvatila je četvoricu alpinista jučer tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice. Trojica su pronađena i nakon što su zbrinuti, nastavljena je potraga za četvrtim. Riječ je redom o vrlo iskusnim alpinistima.

>> 'Odvalilo se pola brda': Lavina je alpiniste nosila 700 metara

Akcija spašavanja poprimila je međunarodnu razinu i pokazala odličnu suradnju gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U akciji sudjeluju članovi HGSS-a iz većeg dijela Hrvatske te spašavatelji iz Livna i Mostara.

HGSS je dojavu o nesreći zaprimio jučer nešto prije 14 sati od jednog od alpinista. Na teren je bio upućen helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a, a u pomoć su upućene i zemaljske ekipe. Iza 15 sati došli su do pod lavinu i uspostavili kontakt s trojicom alpinista, locirali ih i izvukli iz snijega.

Ozlijeđeni alpinisti spušteni su u dolinu, jedan je prebačen u splitsku bolnicu, a drugi u bolnicu u Livnu.

Kamešnica je nastavak Dinarskog planinskog lanca, koja se nalazi na granici Hrvatske s BiH, u Zagori iznad Sinja. Kompletan vršni greben sa najvišim vrhovima Konj (1856 m n/v), Kurljaj (1809 m n/v) i Garjeta (1773 m n/v) se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš (1308 m n/v). (T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene