Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trojica spašena

'Odvalilo se pola brda': Lavina je alpiniste nosila 700 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija traga za tijelom alpinista nestalog u lavini na Kamešnici.

Pripadnici GSS-a tragaju za alpinistom nestalim u lavini koja je jučer pogodila skupinu alpiniste na Kamešnici, planini na granici Hrvatske i BiH u sinjskom zaleđu. Trojica alpinista su spašena. Radi se, inače, o iznimno iskusnim alpinistima, od kojih su neki bili i na Himalaji, a dvojica od njih i sami su gorski spašavatelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađena tijela Dvoje planinara poginulo u Alpama: Pogodila ih snažna lavina Mont Blanc Pokrenuta istraga Lavina u Francuskoj odnijela dva života: Brzom reakcijom spašeno petero skijaša

Zbog težih ozljeda, dvojica alpinista izvučeni su helikopterom HRZ-a s planine i prevezeni u bolnicu - jedan je prebačen u splitsku bolnicu, a drugi u bolnicu u Livnu.

Ako treba, potraga se nastavlja i noću

Za jednim alpinistom još se traga. Na terenu 60-ak pripadnika HGSS-a koji zajedno s kolegama gorskim spašavateljima iz Livna intenzivno tragaju za četvrtim alpinistom. Na terenu su i potražni psi.

Kako je za Dnevnik Nove TV rekao pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, ukoliko ni večeras ne pronađu četvrtog alpinista, akcija će se nastaviti i preko noći. Organizirane su nove ekipe za noćnu potragu, ali i ekipa za jutro.

Potragu dodatno otežava kiša, a u višim dijelovima i snijeg. U pripravnosti je veliki broj gorskih spašavatelja koji će se također uključiti u potragu. 

>> Stijena od 2 tone umalo ubila HGSS-ovca!

Radi se o lavini koja je vrlo duga i pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Radi se o novom snijegu koji se još nije ulegnuo i stabilizirao. U takvim uvjetima lavine su vrlo česte. Lavina je, kaže Prizmić, bila vrlo jaka, a alpiniste je nosila 700 metara te trgala stabla. 'Odvalilo se pola brda', slikovito se izrazio Prizmić.

Nesreća se dogodila sa strane BiH, tako da je akcija međunarodnog karaktera. Članovi Hrvatske i Bosansko- hercegovačke gorske službe spašavanja već godinama surađuju i odrađuju zajedničke vježbe, tako da koordinacija akcije teče bez problema.

Područje lavine je dugo oko 500 metara, no spašavatelji se još uvijek nisu probili do lavinskog stožca. Helikopter je iskrcao ekipu nešto niže, a prema mjestu nesreće se probijaju i druge ekipe gorskih spašavatelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene