Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijene grijanja do početka nove sezone, prema informacijama udruge Potrošač, poskupjet će čak do 30 posto pa će građani za toplu udobnost svoga doma morati izdvajati mnogo više novca.


Novi je udar na građane posljedica je uvođenja novog tarifnog sustava za cijelu zemlju, ali i potrebe usklađivanja cijena u toplinarstvu s nedavnim vrtoglavim porastom cijena benzina i nafte.

Vezani članci Radovi na vrelovodu, ilustracija (Foto: Patrik Macek/Pixell) Puknuo vrelovod na zapadu Zagreba: Dio stanovnika do subote bez grijanja Intervencija na vrelovodu, ilustracija (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Pet naselja u Novom Zagrebu ostalo bez grijanja zbog puknuća vrelovoda, sanacija će trajati do subote

Cilj je novoga tarifnog propisa na kojem se nedavno počelo raditi, objasnio je direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec, izrada detaljnog sustava prema kojem će se jasno vidjeti u koju kategoriju spada koji potrošač, a nakon toga svi toplinarski distributeri moraju izračunati brojke koje odgovaraju pojedinom sustavu, što će na kraju i dovesti do porasta cijena. 

Dodatni izdaci za građane, nastavio je, posljedica su i novog Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom koji zahtijeva značajnu promjenu sustava, a o svim novim izračunima građani će putem HEP-a biti obaviješteni na vrijeme. 

Udruga Potrošač, koja je i sama uputila mnoštvo primjedbi na novi Zakon, nezadovoljna je najavljenim podizanjem cijena te predviđa da će poskupljenje režija i životnog standarda biti ogroman teret za običnog čovjeka.