Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriva je - administracija

Grčić i Mrak-Taritaš: Nema sukoba interesa, to je zakonska neusklađenost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ustvrdio je u petak kako rad članova Vlade i ostalih državnih dužnosnika u raznim povjerenstvima ili upravnim vijećima nije sukob interesa, već stvar propusta administracije i zakonske neusklađenosti.

Da nije u sukobu interesa ističe i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš jer je, kaže, po svojoj ministarskoj funkciji, u Upravnom vijeću Agencije za investicije i konkurentnost.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna Evo što su sve rekli Ministri pozitivno ocijenili rad Vlade u protekle tri godine

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u četvrtak je, naime, donijelo odluku o pokretanju postupka protiv dvadesetak ministara, njihovih pomoćnika i drugih državnih dužnosnika koji su istovremeno s obavljanjem dužnosničke funkcije bili članovi Upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike, Upravnog vijeća Agencije za investicije i konkurentnost, te Upravnog vijeća Savjetodavne službe. Postupak je pokrenut protiv ministara Branka Grčića, Gordana Marasa, Borisa Lalovca, Ivana Vrdoljaka, Anke Mrak-Taritaš, Orsata Miljenića, Berislava Šipuša i Darka Lorencina.

Upitan za komentar te odluke uoči konferencije "Investicijski plan za Europu - prilika za Hrvatsku", Branko Grčić je istaknuo kako tu nema nikakvog sukoba interesa.

Pokrenut postupak protiv 8 ministara!

"Kada bih imao tvrtku koja bi poslovala s državom ili na bilo koji način se natjecala za neka sredstva, onda bi tu mogli govoriti o sukobu interesa. Ali, ovdje je riječ o jednom propustu administracije i jednoj zakonskoj neusklađenosti. Ne postoji niti jedan razlog za sukob interes, barem kada je o meni riječ, a nadam se da je takva slična situacija i s drugim ministrima", kazao je Grčić.

Ujedno je istaknulo kako je riječ o apsurdnoj odluci, jer su i prije mjesec dana ministri bili u Upravom vijeću Agencije za investicije i konkurentnost, a nisu bili u sukobu interesa.

"To je potpuno apsurdno i mogu reći samo da tu nikakvog sukoba interesa nema, a sve ono što treba popraviti, uskladiti u pravnom smislu, tu smo i na raspolaganju smo Povjerenstvu", naglasio je Grčić.

Dodao je i da bi se tako sve dužnosnike zapravo moglo proglasiti da su u nekoj vrsti sukoba interesa "zato što obavljaju svoj posao i to bez naknade".

"Sav posao u tim upravnim vijećima je zapravo dodatni posao za nas i ogromno opterećenje kojeg bi se mi najradije riješili, ali dok smo u Vladi to je naš posao", rekao je Grčić.

Anka Mrak-Taritaš također je rekla da je u Upravnom vijeću Agencije za investicije i konkurentnost samo kao ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, a ne kao osoba.

"I da je netko drugi ministara graditeljstva i prostornog uređenja jednako bi bio u tom Upravnom vijeću, a je li tu napravljen nekakav propust to treba vidjeti. Postoji Pravilnik i zakon koji kaže da je u tom Upravnom vijeću resorni ministar i po tome sam u Upravnom vijeću jedne jedine Agencije, odnosno Agencije za investicije i konkurentnost", rekla je ministrica Mrak Taritaš novinarima nakon otvaranja javnog poziva za projekte energetske obnove i uvođenja obnovljivih izvora energije za odgojno obrazovne ustanove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene