U Puli je u četvrtak održana sjednica Vlade. Premijer i ministri raspravljali su, između ostalog, i o problemu Uljanika.

Galerija


Sjednicu Vlade u Puli za Dnevnik Nove TV pratila je Ivana Brkić Tomljenović. Čini se da ministri i premijer nisu, kad je u pitanju Uljanik, nimalo optimistični. Čini se da nema velikih obećanja za Uljanik?!

Vezani članci Gradsko groblje Osijek Besramne krađe na grobljima ne jenjavaju: ''To nije normalno, da ima pameti ne bi došao uzimati tuđe, od mrtvih..." Pula Satelitske snimke potvrdile: U Istru stigao onečišćen zrak iz Italije, iz Grada poručuju - stanje je danas bolje

Premijer je spominjao tri scenarija: stečaj, izmjenu plana restruktuiranja i traženje novog strateškog partnera. Boris Miletić, gradonačelnik Pule, kaže kako je na sjednici Vlade postavio tri pitanja: zbog čega se model isplate plaća nije primijenio i na plaću za srpanj, što će biti za šest ili osam mjeseci s Uljanikom i što je budućnost hrvatske brodogradnje?

Miletić smatra kako bi decentralizacija dala Istri vlastite alate i načine na koji bi se mogao riješiti problem Uljanika. "Država nije nikad sanirala Uljanik državnim novcem", navodi Miletić.

Za plan restruktuiranja u kojemu se navodi izmjena Prostornog plana Pule Miletić tvrdi kako se o tome nije govorilo. Smatra da bi najbolje rješenje bilo kad bi radnici Uljanika sami odlučili o tome što žele na prostoru brodogradilišta. "Neka upute to Gradskom vijeću, siguran sam da će gradski vijećnici, bez obzira na političke boje, prihvatiti ono što radnici žele", dodaje Miletić.

O povezanosti IDS-ovog Ivana Jakovčića s Dankom Končarom, Miletić je kazao kako je jedini interes očuvanje brodogradnja i radnih mjesta: "Izgubimo li industriju i poljoprivredu, ovoj zemlji prijeti grčki scenarij i jedino što nam može doći neki stečajni upravitelj koji će to rješavati".

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je kako se niti jedna vlada ne bi smjela odreći brodogradnje te da ne pristaje na političke ucjene. Kako je kazao, IDS ne podržava desne vlade, ni u slučaju da im se obeća spas Uljanika za njihove ruke u Saboru.

U četvrtak je isplaćena zadnja sigurna plaća radnicima Uljanika. Što će biti već idući mjesec - nitko ne zna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr