Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže hitno rješenje

Istarski župan i pulski gradonačelnik zbog Uljanika zatražili hitan sastanak s premijerom: Situacija je neizdrživa

Štrajk radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr)
Štrajk radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Štrajk radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zahtjev za sastankom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić uputili su molbu za sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem zbog, kako su napisali, neizdržive situacije u Uljanik Grupi.

Flego i Miletić traže od vlade poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se našlo rješenje za opstanak brodogradnje i očuvanje radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Šire se dezinformacije'' Grad Pula: Prostorni planovi za područje Uljanika predviđaju namjenu brodogradilišne luke Slika nije dostupna Pozvao ga na odgovornost Kajin traži Miletićevu ostavku zbog stanja u Uljaniku: "Pula i Istra nisu spremni za ovaj socijalni udar"

"Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić u petak su uputili molbu za hitnim sastankom s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem na temu aktualne situacije u Uljanik Grupi. U posljednjih nekoliko dana, naveli su župan i gradonačelnik, svjedočimo izrazito teškoj i neizdrživoj situaciji u Uljanik Grupi gdje su radnici zbog neisplate plaća za srpanj krenuli u opći štrajk.

Također, Vladi RH upućen je još jednom apel da problematiku Uljanika postavi kao jedan od svojih trenutnih prioriteta te poduzme sve potrebne mjere, zajedno s Upravom i strateškim partnerom Uljanika, u cilju pronalaženja rješenja za opstanak brodogradnje i očuvanje radnih mjesta u Uljanika Grupi" stoji u zajedničkom priopćenju istarskog župana Valtera Flege i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.

Radnici župana izviždali i gađali kikirikijem i vodom

Radnici Uljanika nastavili su i u petak sa štrajkom i izašli na gradske ulice. U prosvjednom hodu pulskim ulicama pridružili su im se i građani. Župan Valter Flego izašao je pred nezadovoljne radnike, no nije uspio puno govoriti zbog zvižduka koji su dolazili iz mase. Vrlo brzo, radnici su ga počelil gađati kikirikijem i prskati vodom iz boca koje su imali.

Prije dolaska radnika do zgrade županije dao je izjavu novinarima u kojoj je pozvao sve odgovorne - strateškog partnera i Vladu da isplate zaostale plaće radnicima i da nađu rješenje za Uljanik jer je to brodogradilište, kako je kazao Flego, "simbol grada Pule". Radnici su ga izviždali i prskali vodom iz boca koje su imali uz sebe.

Radnicima su se pridružili u znak podrške i građani, s njima zajedno idu žene i djeca. UZ glasne uzvike "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu" i "IDS, lopovi" oko 11 sati vratili su se u krug brodogradilišta. Radnici Uljanika, svih sedam njegovih društava i Brodogradilišta 3. maj, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti na njihovim računima do 15. kolovoza.

Plaće radnicima Uljanika neizvjesne

Podsjetimo, u četvrtak kasno popodne u Vladi je održan odvojeni sastanak s predsjednikom uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i Dankom Končarem, vlasnikom Kermas energije, koja je potencijalni strateški partner Uljanika.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je po završetku kako Danko Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta.

"Modalitet koji u ovom trenutku nudi gospodin Končar kao strateški partner nije pomoć Uljaniku u gotovom novcu, unutar kojeg bi se u osiguranju takve vrste pozajmice mogla osigurati plaća za radnike Uljanika i 3. maja", rekao je Horvat nakon odvojenih sastanaka.

S druge strane, Horvat kaže kako su očekivali, a što se nažalost nije dogodilo, da uprava Uljanika prezentira neki svoj model unutar kojeg bi se moglo, prije samog kretanja u restrukturiranje brodogradilišta, osigurati barem jedna ili dvije plaće kojima bi se anulirala trenutna situacija u Uljaniku.

Također je rekao da Končar u strateškom partnerstvu nudi svoju viziju razvoja brodogradnje na prostoru 3. maja i Uljanika, no kako u ovom trenutku "nema i ne želi osigurati financijski aranžman kojim bi se i prije samog verificiranja plana restrukturiranja krenulo u osiguranje potrebnih sredstava za plaće radnicima".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene