Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta peticija

Građevinskim radovima oštetili im kuće, građani su očajni: "Boravak u Zvijezdi je postao nemoguć i nesiguran"

Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 5
Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 5 Robert Fajt / CROPIX
Aktualno Galerija Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Foto: Robert Fajt / CROPIX Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 2 Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 2 Foto: Robert Fajt / CROPIX Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 3 Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 3 Foto: Robert Fajt / CROPIX Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 4 Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 4 Foto: Robert Fajt / CROPIX +1 Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 5 Galerija 1/6 >>
Zbog štete od radova u Karlovcu građani su pokrenuli peticiju.

Zbog oštećenja na kućama uslijed radova na odvodnji i vodoopskrbi, stanovnici karlovačke gradske jezgre Zvijezde pokrenuli su u srijedu peticiju kojom traže da se štete saniraju usporedno s radovima, a opseg nastale štete u stranci Možemo! su usporedili sa štetom od potresa.

Zbog radova u građevinski i na druge načine desetljećima zapuštenoj jezgri oštećena je kuća Matije Volnera iz Haulikove ulice u tolikoj mjeri da je njegova obitelj morala iseliti. Oštećena je i zgrada KAMOD-a, koja je nedavno konstrukcijski obnovljena od potresa, a na korištenje bi je trebali dobiti Muzeji grada Karlovca.

Pročitajte i ovo Policija Ukrali 13.000 eura Policija zaustavila serijske razbojnike: Koristili plastične pištolje i noževe, prebili i strane radnike

Gradski vijećnik Možemo! Dobriša Adamec upozorava da su stanovnici Zvijezde očajni.

"Prisiljeni su napustiti svoje domove i poslovne prostore. Boravak u Zvijezdi je postao nemoguć i nesiguran, prepušteni su samima sebi, što je strašno i nedopustivo", rekao je.

Popravlja se podzemlje, a sve iznad tla se uništava, riječ je o "grubom nasrtaju na zaštićenu spomeničku baštinu", tvrdi Adamec dodajući kako su štete u rangu šteta od potresa.

Ulagač u radove na odvodnji i vodoopskrbi je karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija, a riječ je o projektu vrijednom 55 milijuna eura, koji se provodi na području Karlovca, Duge Rese i Barilovića, te se financira najvećim dijelom iz fondova Europske unije.

Pročitajte i ovo Muškarac je brzo uhićen uhićen je VIDEO Nevjerojatna snimka: Turist se popeo na najveći kip Bude pa skinuo hlače i mokrio po ljudima

Direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica kaže da je u Zvijezdi izvedeno više od polovice predviđenih radova na kanalizaciji i oko 30 posto radova na vodoopskrbi, a radi se i na plinovodnoj i DTK mreži.

Voditelj Jedinice za provedbu projekta Ivan Klokočki precizira da je do sada izgrađeno gotovo 2600 metara kanalizacije, a podneseno je pet prijava za velika oštećenja objekta uslijed radova na infrastrukturi i više od 20 prijava za manja.

Klokočki dodaje da je inspekcijski nadzor naložio zatvaranje gradilišta, a investitor je i prije toga sugerirao da se štite ljudi i imovina za vrijeme radova.

"Izvođač je trebao biti oprezniji, na što se žale i građani. Seizmograf stalno mjeri vibracije na objektima. Pokazalo se da će se morati posvetiti više pozornosti pri izvođenju radova i nadoknaditi nastalu štetu", rekao je Klokočki.

Pročitajte i ovo Marijan Pavliček suverenisti i mostovci protiv Glasanje o Turudiću podijelilo saborsku desnicu: "Ovo sve više sliči na autokratske režime Afrike ili Azije"

Gradonačelnik Damir Mandić ističe kako se i prije dvije godine znalo da je projekt zahtjevan i poručio da će biti osiguran novac za sanaciju i uređenje zgrada, no mora se poštivati procedura prijave štete.

"Alternative nije bilo. Pozivam na strpljenje, razumijevanje i podršku. Zvijezda je kulturna baština s posebnim uvjetima života i rada", poručio je Mandić.

Gradska opozicija inicirala je sazivanje posebne sjednice Gradskog vijeća Karlovca na temu radova u Zvijezdi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene