Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMOĆ PRI KUPNJI

Aplikacija o kretanju cijena od sutra dostupna građanima, a u veleprodaji cijena jedne svakodnevne namirnice obara rekorde

Građanima bi u petak napokon trebala biti dostupna aplikacija o kretanju cijena u maloprodaji, tzv. bijela lista, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković otkrila je da se, kada je riječ o veleprodajnim cijenama, najveći rast bilježi kod jaja.

Aplikacija o kretanju cijena u maloprodaji, tzv. bijela lista u testnoj je fazi i u petak će biti dostupna građanima i predstavljena javnosti, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović na sjednici Vlade.

Trgovci koji su na toj tzv. bijeloj listi su Konzum, Tommy i KTC i oni su Ministarstvu dostavili sve tražene podatke, a to je oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

Na temelju podataka koji su dosad pristigli može se reći da su od 31. prosinca do 15. veljače u Konzumu porasle cijene četiri artikla i to se odnosi na nesezonsko povrće, a sličan trend je i u KTC-u i Tommyju, kazao je ministar.

"Mislimo da je ovakav način informiranja javnosti jako dobar i da će bijele liste pomoći građanima donositi odluke prilikom kupnje te će moći povjerenje pokloniti trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni", uvjeren je Filipović.

Vučković: Najveći rast kod veleprodajnih cijena jaja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je kako se prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) tijekom siječnja ove godine prema zadnjem tjednu 2022. bilježi pad veleprodajnih cijena određenih vrsta povrća te jedne vrste voća, i to kelja, mrkve, graha, blitve i jabuka, dok je za preostalo voće i povrće uočen blagi rast.

U odnosu na godinu ili dvije prije, može se reći da su do siječnja 2022. najviše rasle cijene banana, rajčice, luka, mrkve i krumpira, a u posljednje dvije godine najviši rast cijena je kod krumpira i luka, odnosno 120 posto su rasle veleprodajne cijene krumpira u odnosu na siječanj 2021., a luka 77 posto, kazala je ministrica.

Kad je riječ o žitaricama i uljaricama, u odnosu na kraj 2022. bilježi se stagnacija ili lagani pad najznačajnijih žitarica u veleprodaji - pšenica za devet posto, kukuruz 15,5 posto. Prema godini prije (siječanj/siječanj), cijene pšenice su više 11,11 posto, a kukuruza 12 posto, dok su cijene soje niže za 4,76 posto.

Veleprodajne cijene brašna u petom tjednu 2023. više su u odnosu na kraj 2022., i to kod glatkog brašna za 1,89 posto, a kod oštrog za 14,75 posto.

Tijekom siječnja i početkom veljače otkupne cijene svinjskog i goveđeg mesa nisu se osjetnije razlikovale od onih krajem 2022., kazala je Vučković te navela kako je u petom tjednu ove godine veleprodajna cijena junećih trupova viša za 15,09 posto u odnosu na godinu prije, a približno ista u odnosu na kraj 2022., dok je otkupna cijena svinjskih trupova na godišnjoj razini viša za 50,36 posto.

Ako se uspoređuju veleprodajne cijene u petom tjednu ove godine s prosjekom EU-a, može se reći da je veleprodajna cijena junećih trupova niža za 4,31 posto, a svinjskih trupova gotovo identična. Cijene janjećih trupova nešto su više, dok su cijene pilećih trupova u opadanju i prema prosjeku EU-a niže su za 1,15 posto u petom tjednu ove godine.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Malo dobrih vijesti Filipović za Dnevnik Nove TV najavio pojeftinjenje goriva: Otkrio za koliko pada cijena dizela

Pročitajte i ovo Marija Vučković ZA DNEVNIK NOVE TV Ministrica otkrila što su pokazali prvi nalazi: ''Cijene već nadziremo, činit ćemo to još detaljnije i dokad god bude trebalo''

Najveći rast, kako je kazala Vučković, bilježi se kod veleprodajne cijene jaja, on se kreće kontinuirano od ožujka/travnja 2022. i trenutačno je na rekordno visokim razinama.

U petom tjednu ove godine veleprodajna cijena jaja A klase niža je za 1,05 posto u odnosu na posljednji tjedan 2022., a značajno viša u odnosu na godinu prije, kazala je napominjući kako su hrvatske veleprodajne cijene jaja više prema prosjeku EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene