Prije točno tri godine počeo je prvi europski dan za Hrvatsku. Otvorilo nam se tržište rada, ukinule su se granice i carine, ali i bogati europski fondovi.


Treći europski rođendan za Hrvatsku - za građane je kao i svaki drugi. Što se promijenilo od prije tri godine ulaskom Hrvatske u EU? Potrošače štite europska pravila, pojefitinio je roaming, a europska putovanja dostupnija su od 1. srpnja 2013. Bez granica i carina - putuje se samo s osobnom iskaznicom.

'Lakše je ako želite otići malo do Europe do nekih određenih destinacija jer nema više onih zapreka na granicama', kaže Damir.

U tri godine povukli smo 1.802.000 eura, a Europi uplatili 1.289.000 eura. Danas smo u plusu 512 milijuna eura. Za svoj OPG europski novac dobila je i Marijana. 'Ovaj mali projekt je jedan u nizu, ja se nadam prvi od mogućih na koje bi mogli aplicirati da se možemo se nositi s drugima u Europskoj uniji', rekla je Marijana.

Već tri godine otvoreno nam je veliko tržište - 500 milijuna europskih potrošača. Ali i tržište rada. Ivana Krajinović je već dvije godine u Berlinu, zaposlena u njemačkom središtu političke moći – Bundestagu. 'Nijemci malo više vole birokraciju, malo više nego druge zemlje, ali da je nešto nesavladivo i nemoguće ja bih rekla čak i da nije', kazala je Ivana.

Dodaje da ima ista prava kao i ostali građani Europske unije. 'Značajan je bio upravo trenutak koji se dogodio prije godinu dana, ukidanje radne dozvole. Što je u mom slučaju jako puno značilo jer su mi u tom periodu i ponudili ugovor', rekla je Ivana.

Samo treba dobro znati, poručuje Ivana, iskoristiti prilike koje se nude.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr