Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dala je izjavu za hrvatske medije.

Galerija +0 Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen (Dnevnik.hr)

Ursula von der Leyen nakon izbora za predsjednicu Europske komisije, pristupila je i hrvatskim medijima te strpljivo odgovorila na njihova pitanja.

Istaknula je da je svjesna potrebe za jednakom geografskom zastupljenošću u Europskoj komisiji te da je to nešto na što će zasigurno obratiti pažnju prilikom izbora ljudi na vodeća mjesta u toj instituciji.

''Nisam još odlučila kako će taj puzzle izgledati na samom kraju. No svjesna sam činjenice da mora postojati geografska uravnoteženost. Stoga posebice gledam u središnju i istočnu Europu, moram sada razgovarati sa šefovima država i vlada, ali možete se osloniti na mene da ću staviti naglasak na tu temu'', rekla je Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen i Christine Lagarde (Foto: AFP) Ursula von der Leyen i Christine Lagarde: Tko su žene predložene za čelna mjesta Europske unije?

Na pitanje hoće li doći u Hrvatsku ususret predsjedanja EU rekla je: ''Bila sam u Hrvatskoj i zasigurno ću se vratiti. Odlučila sam puno putovati jer smatram da je jako važno biti ne samo u Bruxellesu i Strasbourgu, već vidjeti i druge, ne samo glavne gradove nego i ruralne dijelove predivne Europske unije.''

Na pitanje o proširenju Europske unije na zapadnom Balkanu, kaže: ''Podupirat ću što je više moguće suradnju EU i zapadnog Balkana. Važno je biti otvoren i konstruktivan. Reforme ondje su potrebne''.

Sljedeći korak u sastavljanju Komisije je izbor povjerenika, a nova Komisija s radom počinje 1. studenog.

Ursula von der Leyen izabrana za predsjednicu Europske komisije: "Ovdje se vodila rovovska bitka" Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Ursula von der Leyen i Christine Lagarde (Foto: AFP) Zgrada Europske komisije (Foto: AFP) +1 Europska komisija (Foto: AFP)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju