Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kreće postupno ukidanje

Nove izmjene za roditelje odgojitelje: Pogledajte koliko je smanjena naknada

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec predstavila je prijedlog izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, kojom je najavljeno postupno smanjenje i ukidanje naknade.

Vlast u Gradu Zagrebu kreće u novu bitku s izmjenama i postupnim ukidanjem mjere roditelj odgojitelj.    

Zamjenica gradonačelnika Tomislava TomaševićaDanijela Dolenec predstavila je u petak najnoviji prijedlog izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O SUDSKOJ ODLUCI Tomašević: "U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati". Oglasila se i ustavna stručnjakinja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nastavlja se borba Tomašević ide u nove izmjene mjere roditelj-odgojitelj: "To nisu stečena prava nego privilegije"

"Važno nam je omogućiti zapošljavanje majki i upise svoj djeci u vrtiće. U novom prijedlogu djeca se mogu upisati u vrtiće", rekla je Dolenec i zatim predstavila nove izmjene: 

"Prvih šest mjeseci od donošenja ove odluke, koju očekujemo u rujnu, ništa se neće mijenjati za korisnike, rekla je Dolenec. "Iznos ostaje na razini prosječne plaće."

"S 31. ožujka iduće godine naknada se smanjuje na minimalnu plaću. Tri mjeseca kasnije naknada će biti iznos od 50 posto od minimalne plaće sve dok korisnici ne izađu iz mjere", predstavila je Dolenec novu Odluku Grada.

"S 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere. Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. Prihvata novih korisnika nema", rekla je. 

"Pazili smo da u novom prijedlogu imamo postupne izmjene prema preporuci suda", rekla je. "Nadam se da smo sada uspjeli pripremiti neprobojne" mjere", odgovorila je Dolenec na upit o tome očekuje li nove pritužbe korisnika i Udruga.

Ovaj prijedlog izmjena ide u javno savjetovanje, koje će trajati 30 dana.

Na mjeru je do sada od prve odluke bivšeg gradonačelnika Milana Bandića 2016. godine potrošena 2,1 milijarda kuna, rekla je zamjenica gradonačelnika. 

Stigle reakcije Udruga na odluku

Predstavnici Udruga i inicijativa okupljenih oko ove mjere, izrazili su nezadovoljstvo novom odlukom, posebno nedostatkom kompenzacijskih mjera te najavljuju da će se ponovno obratiti sudu.

"Nećemo odustati od ove borbe i ponovno ćemo tražiti pravdu na sudovima".

"Visoki upravni sud je odluku proglasio nezakonitom i ova je odluka također na tragu da krši zakone, Ustav i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je Bandićev pročelnik za odgoj i obrazovanje Ivica Lovrić.

"Dolenec nije prezentirala kompenzacijske mjere i neće ih ni izraditi, a upravo na to je upozorio sud. Ponovno ćemo se obratiti sudu, ova odluka je u cijelosti utuživa i ona će pasti", komentirao je Lovrić najavu da će Gradska skupština ovu odluku izglasati na jesen.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Roditelj odgojitelj Odluka suda težak udarac za Tomaševića, njegova zamjenica poručila: "Predložit ćemo postepeno smanjenje naknade"

Pročitajte i ovo Roditelji slave povratak mjere roditelj odgojitelj stigla odluka FOTO/VIDEO Sud vratio Bandićevu mjeru roditelj-odgojitelj, grle se i plaču od sreće. Udruge pozvale Tomaševića da podnese ostavku

Mjeru "roditelj odgojitelj" uveo je bivši gradonačelnik Milan Bandić 2016. godine za roditelje s troje i više djece. Na odluku se danas godišnje potroši pola milijarde kuna i "trn je u oku" aktualne gradske vlasti i njezino ukidanje jedno je od predizbornih obećanja koje su odlučni ispuniti. 

Odluka o ukidanju ili smanjenju naknade, na koju su se žalili korisnici i predstavnici Udruga, već se dvaput našla na sudu. Prvi puta je u travnju ove godine odluka suspendirana, a prema presudi Visokog upravnog suda od početka srpnja, pokazalo se da Grad ima pravo mijenjati novčanu naknadu, smanjivati je, pa čak i ukinuti jer nije riječ o tzv. "stečenom pravu" na koje su se pozivali protivnici ukidanja, već o privilegiji. Sud je odlučio tek da Grad nije dao dovoljno vremena korisnicima za prilagodbu na promjene u mjeri roditelj odgojitelj te da su potrebne jasne kompenzacijske mjere.

Izjave pratite na DNEVNIK.hr-u.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene