Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI S VRTIĆIMA

Dolenec najavila povećanje kapaciteta vrtića: "Protekloj upravi nije bio prioritet omogućiti univerzalnu dostupnost. Nama jest"

Nakon što su odgođene objave lista za upis u gradske vrtiće, zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec u petak je predstavila rezultate upisa i pojasnila na koji način će grad riješiti problem s gradskim vrtićima. Najavila je gradske napore za povećanjem kapaciteta vrtića.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec održala je konferenciju za novinare, na kojoj je komentirala rezultate upisa u dječje vrtiće u Zagrebu. "Ukupan broj zahtjeva za upise je 9567, od toga je 7538 pravovaljanih zahtjeva", rekla je. "Zagreb je zaprimio 857 zahtjeva više nego što je to bilo prošle godine". 

“U proračunu za 2022. godinu smo namijenili 25 milijuna kuna kako bismo podignuli kapacitete vrtića. Već sada od 1. rujna će u gradskim vrtićima raditi 72 zaposlenika više. Isto tako, da bi se upisao veći broj djece moramo povećati prostorne kapacitete. Radili smo na pet smjerova. Prvi se odnosi na povećanje kapaciteta u postojećim vrtićima čime ćemo imati 15 skupina više na jesen.

Dosta aktivnosti je bilo i vezano uz prenamjenu prostora mjesne samouprave. Dobili smo i ponude privatnih subjekata koji su voljni dati svoje objekte, ali s obzirom da je to u tijeku, ne bih još izlazila s procjenama. Što se tiče izgradnje novih vrtića, pokrenuli smo izgradnju vrtića u Kašini. S obzirom da Grad Zagreb subvencionira i privatne i vjerske vrtiće, dobili smo i njihove planove. Sve skupa su 53 nove skupine. Mislim da je realno govoriti oko 800 novih mjesta", rekla je. 

Vjeruje da će se do 1. rujna broj neupisane djece smanjiti, a ističe da će s upisima nastaviti i tijekom pedagoške godine.

"Može se još postići s postojećim kapacitetima i na to računamo. I prošle godine su nakon objave rezulata išle žalbe. Žalbeni period se koristi da se rade koordinacije između vrtića i prošle godine je tako upisano više od 800 djece. Vjerujem da ćemo jedan dio od ovih 1770 upisati na isti način tako da ćemo prije 1. rujna biti na značajno nižem broju. A onda kako se budu otvarali novi kapaciteti, upisivat ćemo one koji su ostali izvan upisa pa i djecu koja će stjecati dob od godinu dana", rekla je Dolenec.

Istaknula je da to smatraju vrlo značajnim povećanjem kapaciteta u jednoj godini.

"Protekloj upravi nije bio prioritet omogućiti univerzalnu dostupnost. Nama jest i svim aktivnostima pokazujemo ozbiljnost te namjere. Trudit ćemo se riješiti velik dio onih koji se ne riješe do 1. rujna tijekom pedagoške godine", kazala je. 

U zagrebačkim gradskim vrtićima u srijedu su odgođene objave lista i rezultata upisa djece u vrtiće za pedagošku godinu 2022./2023. Rezultati su se očekivali u petak, no čini se da je oko upisa nastala velika gužva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čitanje u saboru VIDEO Odgojitelji prosvjeduju u šest gradova: "Izmjene zakona čine dodatnu štetu i produbljuju diskriminaciju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u srijedu Nezadovoljni zakonskim izmjenama: Odgojitelji najavili prosvjede u šest gradova

U većini zagrebačkih vrtića situacija je problematična, grupe su popunjene do najviše granice, često se ne poštuje državni pedagoški standard, te na mali broj odgajatelja spada veliki broj djece, a najveći je pritisak na jasličke grupe.

Pročitajte i ovo Provjereno: Mame odgojiteljice - 6 Biram Hrvatsku Čeka se odluka o mjeri roditelj odgojitelj: "Za demografski procvat u Hrvatskoj puno je važnije stanovanje, mogućnost jaslica..."

Nova gradska vlast najavila je gradnju novih vrtića i vrtićkih prostora, prenamjene nekih gradskih prostora, a da će biti gužve iduće godine pretpostavilo se i nakon najavljenog ukidanja mjere roditelj odgojitelj u gradu Zagrebu.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak imenovao Luku Juroša za novog pročelnika za obrazovanje, mlade i sport, koji će možda ponuditi neko rješenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene