Sastanak sindikata
Sastanak sindikata Foto: Ivan Skrinjar/Pixsell

Sindikati udruženi u SSSH zatražili su u ponedjeljak pokretanje pregovora o granskim kolektivnim ugovorima za sektore metalne industrije, autobusnog javnolinijskog prijevoza, poljoprivrede te prehrambene, drvne i papirne industrije.


Njihovi čelnici podsjetili su u ponedjeljak kako su u travnju ove godine poslali inicijative za pokretanjem granskih kolektivnih pregovora, no poslodavci nisu pokazali spremnost na to.

Vezani članci Vilim Ribič Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk Slika nije dostupna Ovo je bila godina sindikata: Srušena mirovinska reforma, održan najdulji štrajk u povijesti Hrvatske...

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel podsjetio je kako je u Hrvatskoj je trenutno na snazi oko 600 kolektivnih ugovora. Oko 650.000 radnika pokriveno je važećim kolektivnim ugovorima što čini stopu pokrivenosti kolektivnim ugovorima od oko 55 posto, dodao je. Sklopljena su samo dva granska kolektivna ugovora, za graditeljstvo i ugostiteljstvo, dok su ostali sklopljeni na razini pojedinih poslodavaca.

Ne isključuju mogućnost štrajka

U slučaju izostanka pozitivnog odgovora od strane poslodavaca, sindikati najavljuju da su spremni nakon ljeta pokrenuti proces mirenja te razmotriti mogućnost organiziranja industrijskih akcija, uključujući i štrajk.

Novosel je rekao kako je kolektivno pregovaranje najučinkovitiji instrument regulacije tržišta rada izravnom interakcijom poslodavaca i radnika, odnosno sindikata te pruža veću fleksibilnost poslodavcima i bolje uređenje prava za radnike u odnosu na zakonsko reguliranje tržišta rada.

Vilim Ribić i Sabina Tandara Knezović Plaća mora rasti 10,8 posto: Sindikalni veteran traži nove pregovore, spremni su i na prosvjede

Poskupljenja: Ilustracija - 3 Podižu li trgovci cijene pod izlikom skupljeg goriva? "Mi već mjesecima zagovaramo model da se počnu formirati crne liste"

Kolektivno pregovaranje je od interesa za radnike, poslodavce, državu i društvo, jer uređeni sustavi kolektivnog pregovaranja pozitivno djeluju na makroekonomsku stabilnost, omogućuju kontrolu kretanja plaća i cijena, ali i redovno usklađivanje plaća s kretanjem cijena i produktivnosti te pozitivno djeluju na smanjivanje društvenih razlika, rekao je Novosel.

Predsjednik najbrojnijeg sindikata u privatnom sektoru PPDIV-a Denis Paradiš rekao je kako su poslodavci načelno spremni za pregovore kad se steknu uvjeti, ali se to nikad ne dogodi. HUP mora preuzeti odgovornost, jer hrvatski radnici odlaze u inozemstvo, budući da ne žele raditi za minimalac, kazao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju