Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mjera roditelj odgojitelj

Tomašević opleo po Ivici Lovriću: "Meni takvi savjetnici ne trebaju"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je odluku Visokog upravnog Suda o mjeri roditelj odgojitelj. Kaže da će pravi problem nastati u lipnju i da će morati ići na rebalans proračuna ako Visoki upravni sud uskoro ne donese presudu o zakonitosti izmjene mjere roditelj- odgojitelj.

Tomašević je komentirao odluku Visokog upravnog suda koji je u ponedjeljak donio privremenu obustavu primjene izmijenjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Ovime će se, do konačne odluke o zakonitosti smanjenja naknade, korisnicima nastaviti isplaćivati 65 posto bruto plaće u gospodarstvu grada Zagreba.

Naknada je, prema odluci Gradske skupštine iz prosinca prošle godine, koju je donijela Gradska skupština, s tog iznosa, trebala biti smanjena na 1000 kuna, čemu su se usprotivili udruženi roditelji odgojitelji i sudu podnijeli zahtjev za ocjenu zakonitosti drastičnog rezanja novčane naknade.

Tomašević je kazao kako još uvijek nisu službeno dobili ovu odluku, a da je rješenje Suda ulazak u neizvjesnost. I dalje se nada da će Sud utvrditi da je njihova odluka zakonita. 

"Još kao oporbeni zastupnik u Gradskoj skupštini kritizirao sam tu mjeru. Rekli smo da je na tu mjeru potrošeno 15 puta više nego na gradnju dječjih vrtića u Zagrebu i da je tako Grad Zagreb ušao u jedan začarani krug", istaknuo je.

"Nadam se da će Sud što prije odlučiti je li odluka zakonita ili ne. I dalje smo uvjereni da je odluka zakonita. Ukoliko odluka Suda bude nepovoljna za Grad Zagreb, to će biti jedan vrlo, vrlo ozbiljan presedan, jer će onda trebati vidjeti što to znači za sve zakone koje donosi Vlada. Da li onda izabrana vlast uopće ima pravo mijenjati politiku za koju misli da je štetna?", kazao je. 

Napomenuo je da problem nije za svibanj, već da će problem nastati u lipnju i da će onda morati ići na rebalans proračuna. Upitao je oporbu kome bi oni uzeli novac?

"Postoji li i jedan grad koji ima mjeru roditelj odgojitelj, postoji li ta odluka na nacionalnoj razini, zašto oni to nisu uveli?", upitao je Tomašević. 

Napomenuo je da svaki mjesec ako ostane ova mjera na snazi, to znači jedan dječji vrtić. "To je 40 milijuna kuna", kazao je. 

Komentirao je projekt translacijskog centra Srebrnjak. "To nije izazov samo za Zagreb, već za cijelu Hrvatsku i taj projekt ne može uspjeti ako ne postoji vizija za Grad Zagreb. Gdje je najveći problem? U 32 mjeseca tog projekta, realizirano je samo 4 posto tog projekta, a završio je u ožujku. Produženje projekta je ishođenja, ali i tu postoji rok. Dovodena je u pitanje opstojnost projekta", kazao je. 

"Mi smo kao Grad Zagreb odgovorni ako se krene u projekt, a ne završi. Projekt ne može opstati ako država ne stane iza njega i zato ćemo razgovarati s državom što dalje s projektom. Sastanak o tome je bio, ali zaključak je da moramo razgovarati s Vladom. Ako se ne može izvesti do kraja to je pola milijarde kuna za Grad Zagreb. Sudbina tog projekta je neizvjesna", pojasnio je. 

Komentirao je i sudbinu Ivice Lovrića. "Donio sam odluku da se ukidaju mjesta posebnih savjetnika, i ti ljudi i on su stavljeni na raspolaganje. Meni posebni savjetnici, a posebno takvi savjetnici ne trebaju", kazao je gradonačelnik. 

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je najavila proslavu Praznika rada, a zamjenik Luka Korlaet pozvao je na sutrašnje otkrivanje spomenika Holokaustu.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika izjavila je u ponedjeljak da je moguć rebalans gradskog proračuna ako Visoki upravni sud uskoro ne donese presudu o zakonitosti izmjene mjere roditelj- odgojitelj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene