Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen novi prosvjed

Grad Zagreb poručio obitelji Maršanić: "Ne želimo nikome osporiti pravo na vlasništvo, ali Grad se ne smije ucjenjivati"

Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr)
Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon što je obitelj Maršanić iz Prečkog najavila novi prosvjed na okretištu tramvaja, oglasio se Grad Zagreb.

Obitelj Maršanić najavila je na okretištu tramvaja novi prosvjed. Tim se povodom oglasio Grad Zagreb, u kojem tvrde da je punomoćnik obitelji nakon uvida u procjenu vrijednosti spornog zemljišta kazao da je cijena neprihvatljiva, no da nije proučio način na koji je vjštak došao do utvrđenog iznosa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nastale kolone Promet normaliziran nakon incidenta na Črnomercu: Na zagrebačkom okretištu izletio tramvaj Slika nije dostupna tražE svoje Obitelj čija je zemlja na okretištu tramvaja tvrdi da im Grad Zagreb i ZET prijete ''da će od njih napraviti primjer drugima''

Osim toga, u priopćenju Grada navodi se da se radi o zemljištu koje je namijenjeno kao zelenilo i okretište tramvaja, a obitelj Maršanić traži naknadu poput onih koje vrijede za okolno zemljište koje je namijenjeno gradnji stambenih i poslovnih prostora. Obitelji Maršanić iz Grada Zagreba poručuju: "Grad Zagreb ne želi nikome osporiti pravo na vlasništvo, ali se ne smije niti ucjenjivati Grad."

Priopćenje Grada prenosimo u cijelosti.

"Vezano za predmete povrata zemljišta obitelji Maršanić te različite medijske objave o tom slučaju u kontekstu tramvajskog okretišta Prečko, a radi cjelovitog informiranja javnosti, smatramo potrebnim istaknuti osnovne činjenice:

Vera Maršanić pokrenula je postupak povrata za čestice: z.k.č. 6369 i 6353, obje k.o. Vrapče Novo 1997. godine.
Z.k.č. 6369, površine 2775 m2, k.o. Vrapče novo vraćena je Veri Maršanić rješenjem koje je doneseno 2008. a postalo pravomoćno 2010. godine.
Z.k.č. 6353 k.o. Vrapče novo je parcelirana te su formirane:
a) 6353/1 k.o. Vrapče novo površine 4434 m² – koja je vraćena u cijelosti 2011. pa ne stoji tvrdnja da se 23 godine čekalo na povrat djedovine
b) 6353/2 k.o. Vrapče novo površine 1425 m² – koja je vraćena u cijelosti 2015. godine (pravomoćno 2019.)

Obitelj Maršanić je česticu 6353/1 k.o. Vrapče novo površine 4434 m² prodala još 2006. godine, prije okončanja povrata po cijeni od 125 EUR/m2. U drugim postupcima povrata oduzete imovine, za čestice koje su ušle pod okretište tramvaja, ovlaštenici naknade primili su naknadu od 500 kuna/m2.

U postupku utvrđivanja naknade za nekretninu označenu kao z.k.č. 6353/2 k.o. Vrapče novo, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina Žarko Željko, dipl.ing. građ. iz društva Ing ekspert d.o.o. izradio je u listopadu 2019. godine procjembeni elaborat, kojim je procijenio vrijednost nekretnine označene kao z.k.č. 6353/2 k.o. Vrapče novo, na iznos od 79 eur/m², što za površinu od 1425 m² iznosi 112.575 Eura, odnosno 830.000 kuna

Punomoćnik obitelji Maršanić nakon predočenja procjembenog elaborata je izjavio da je cijena neprihvatljiva, ali nije ulazio u sadržaj elaborata, odnosno nije proučio način na koji je sudski vještak došao do utvrđenog iznosa. Uvidom u prostorne planove koji su bili na snazi od trenutka oduzimanja zemljišta do danas, utvrđeno je da je zemljište koje je predmet povrata (danas oznake k.č. 6353/2) od 1973. godine namijenjeno kao zelenilo i okretište tramvaja, dok obitelj Maršanić traži naknadu kao za okolno zemljište na kojem se mogu graditi stambeni i poslovni objekti.

Dana 21. listopada 2019. održan je sastanak kod gradonačelnika Grada Zagreba u prisutnosti punomoćnika obitelji Maršanić, kao i predstavnika Grada Zagreba i društva ZET d.o.o. Na istom sastanku istaknuto je da pri rješavanju nastalog problema treba poštovati pozitivne propise Republike Hrvatske, odnosno zakone i proceduru. Grad Zagreb ne želi nikome osporiti pravo na vlasništvo, ali se ne smije niti ucjenjivati Grad.

Gradonačelnik je naglasio da imovinsko-pravne odnose možemo riješiti i eventualno sklopiti nagodbu isključivo u skladu s pozitivnim propisima i procjenom sudskog vještaka izrađenoj u skladu sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina („Narodne novine“, broj 78/15), jer na više od toga nije ovlašten, pri čemu ne osporavamo pravo stranaka da se u zaštiti svojih prava i interesa koriste svim pravnim lijekovima koji im stoje na raspolaganju, kako u upravnom, tako i u sudskom postupku", priopćeno je iz Grada Zagreba.

Podsjetimo, Maršanići su početkom mjeseca ogradili okretište tramvaja u Prečkom kako bi skrenuli pozornost na to da se Grad Zagreb već godinama koristi njihovim zemljištem. Nakon incidenta uspjeli su dobiti sastanak na kojem im je ponuđena otkupna cijena iz 1996. godine. To su odbili.

U međuvremenu su održali konferenciju za novinare na kojoj su kazali da su im pravnici ZET-a i Grada Zagreba zaprijetili. Opunomoćenik obitelji Maršanić Goran Husić novinarima je rekao da su iz ZET-a poručili "da će od obitelji Maršanić napraviti primjer kako više nitko ne bi radio probleme Gradu".

Na priopćenje je reagirao opunomoćenik obitelji Maršanić Goran Husić. Kaže da Grad obitelji još nije vratio svu imovinu te da je ovo "mućenje vode". 

"Još jednom bih naglasio da Gradskoj upravi ponestaje ozbiljnih i iskrenih opravdana kako prema obitelji Maršanić za naneseno zlo, ali i prema svim građanima u pravno-imovinskim postupcima", kazao je Husić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene