Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Duguju pola milijuna kuna''

Grad Zagreb o gašenju kultne Jabuke: ''Bandić će je spasiti kao i Kino Europa''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O tome gasi li se kultni zagrebački klub Jabuka oglasili su se iz Grada Zagreba. Kažu da se Jabuka ne gasi i ostaje namjenjena mladima i za mlade, ali navode da su sadašnji korisnici gradskog prostora - bespravni, pa će nove birati na natječaju.

Grad Zagreb oglasio se o, kako navode, medijskim napisima u kojima se iznose neistine temeljene na stavovima sadašnjih, bespravnih korisnika gradskog poslovnog prostora na adresi Jabukovac 28 - Glazbeno-scenski klub Jabuka.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Renato Petek - 3 Projekt Zagreb Veliki propust zagrebačkih gradskih vlasti, ostali bez goleme investicije: "Ovo je epohalni projekt, netko mora preuzeti odgovornost" Andrej Plenković izjava nakon obilaska gradilišta Plenković o državnim tajnicima: "On? Ne znam ništa o tome, osim da smo skupa išli u školu"

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Grad Zagreb i Glazbeno scenski klub Jabuka sklopili su dana 20. lipnja 2001. Ugovor o privremenom korištenju prostora na adresi Jabukovac 28, površine 147,08 m², na vrijeme od godinu dana.
Nakon višegodišnjeg pokušaja reguliranja odnosa s obzirom na istek ugovorenog roka korištenja, pokrenut je postupak iseljenja 2015., ali je i nakon toga s predstavnicima korisnika održan niz sastanaka na kojima im je Grad Zagreb nudio rješavanje zakupnog odnosa. Međutim, korisnici nisu bili spremni prihvatiti niti jedan prijedlog Grada Zagreba, pa je sudski postupak radi iseljenja nastavljen. Po ishođenju pravomoćne i ovršne presude pokrenut je ovršni postupak radi iseljenja u kojem je doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi i po sudu određen dan deložacije.

Smatramo potrebnim istaknuti da udruga nije u likvidaciji, već je nad udrugom proveden stečajni postupak, a postupak je otvoren rješenjem suda, koji je imenovao i stečajnog upravitelja. Do stečaja nije došlo zbog radnji trećih osoba, već isključivo jer udruga nije poslovala u skladu sa zakonom, nije održavala godišnje skupštine, nikada nije imala niti jedan otvoren račun niti je plaćala preuzete obveze.

Na današnji dan dug prema Gradu Zagrebu s osnova korištenja prostora Jabukovac 28 iznosi gotovo pola milijuna kuna te se ovim putem, iseljenjem stečajnog dužnika, nekretnina vadi iz stečajnog postupka upravo s namjerom da se osigura nastavak kulturne djelatnosti u prostoru.

Dakle, Grad Zagreb nema namjeru zatvarati Jabuku, već iseliti udrugu u stečaju, raspisati javni natječaj i osigurati nastavak iste kulturne djelatnosti.

Sve navedeno u ovom priopćenju su javno dostupne i provjerljive činjenice, a sve ostalo su zlonamjerne objede trećih osoba koje su godinama koristile poziciju udruge radi ostvarenja osobne koristi.
Spinovi i pokušaji da se kultni zagrebački klub poistovjeti s onima koji godinama bespravno koriste gradski prostor, koji unatoč pokušajima Grada da se međusobni odnosi urede na zakonski utemeljen i partnerski način nisu za to pokazivali pravi interes, irelevantni su jer iza njih ne stoje činjenice.

Vraćanjem Jabuke mladima 2001. Grad i Gradonačelnik Bandić pokazali su što je prioritet, uostalom kao i u slučaju spašavanja od tajkunizacije kultnih zagrebačkih kina među kojima je i kino Europa.
Načela su ista: Jabuka se ne gasi, prostor ostaje namijenjen mladima i za mlade, a njime će upravljati oni koji na javnom nadmetanju budu dali najbolje uvjete i najbolji program, koji će za razliku od dosadašnje prakse, u partnerstvu s Gradom i u interesu mladih i kulture mladih taj prostor voditi prema dogovorenim uvjetima, transparentno i na zakonit način'', poručuju u priopćenju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene