Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjestila Ured

"Moraju ubrzati ključne reforme": Predsjednica i danas ima poruku za Vladu, istaknula i jedan sve veći problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Šibensko-kninskoj županiji, iz koje je poručila kako "Vlada mora ubrzati ključne reforme".

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu, obraćajući se gospodarstvenicima Šibensko-kninske županije, kako se na primjeru te županije pokazalo da se na lokalnoj razini mogu napraviti iskoraci u stvaranju dobre poduzetničke klime i privlačenju sredstava iz europskih fondova te da je red na državi da poduzme nove korake i iskoristi pozitivna kretanja u EU-u za provedbu najtežih i nužnih reformi u gospodarstvu.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

"Mislim da je jedna od temeljnih tema i zadaća u našem društvu mijenjati odnos prema poduzetnicima i poduzetništvo bilo koje veličine, od mikro do velikog, jer vi ste doista nositelji rasta i razvoja gospodarstva," rekla je predsjednica u srijedu u Skradinu na sastanka s gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkim djelatnicima Šibensko-kninske županije.

Napredak Šibensko-kninske županije, nastavila je, vidljiv je u mnogim pokazateljima, u rastu broja poduzetnika i broja tvrtki, rastu prihoda i prosječnih plaća, padu stope nezaposlenosti i rastu turističkih pokazatelja poput broja noćenja i dolazaka.

"Uspjesi su to u izgradnji poduzetničke infrastrukture i obnovi kulturne baštine. Ne mogu u tom kontekstu ne spomenuti obnovu šibenskog fortifikacijskog sustava, čime je kroz turizam valorizirana vrijednost kulturno-povijesnog bogatstva Županije," rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Centre kompetencija Alutech i iNavis u Šibeniku, koje je posjetila jučer, danas je navela kao budućnost gospodarstva, jer, kako je kazala, turizam je izvrsna dodana vrijednost našem gospodarstvu, ali prije svega moramo ga temeljiti na proizvodnji i izvozu.

"Vlada mora ubrzati ključne reforme, nužni novi koraci prema decentralizaciji"

"Uvjerila sam se kako se uspješnom sinergijom gospodarstva, znanosti, obrazovanja i lokalne samouprave može pridonijeti stvaranju novih poticajnih razvojnih mogućnosti i to je ta neophodna povezanost između državne i lokalne vlasti, između akademskog sektora i gospodarstva kako bismo mogli postići napredak kakav postižu druge razvijene države," istaknula je Predsjednica upozoravajući kako je sada red na državi da poduzme nove iskorake, imajući u vidu kako unatoč rastu, Hrvatska gospodarski zaostaje u odnosu na usporediva gospodarstva.

"Na te činjenice ne treba gledati tragično, nego kao na poticaj i razvojnu mogućnost, budući da Hrvatska bilježi određenu stopu rasta, izlazak iz recesije i makroekonomsku stabilnost", rekla je.

"Ovo su godine kad moramo iskoristiti pozitivna globalna gospodska kretanja u EU za provedbu najtežih i najnužnijih reformi u gospodarstvu. Ako propustimo to vrijeme pozitivnih trendova, opet možemo očekivati neki novi zastoj ili krizu u kojoj bi se moglo naći europsko, svjetsko pa tako i naše gospodarstvo," poručila je predsjednica pred okupljenim poduzetnicima u Skradinu.

Visoki troškovi poslovanja, neučinkovita javna uprava i loše pravosuđe, koje poduzetnici navode kao najveće zapreke u poslovanju, jasno upućuju na smjer potrebnih javnih politika, upozorila je Predsjednica.

"Vlada mora ubrzati ključne reforme koje bi u konačnici stvorile okruženje poticajno za poslovanje i nova ulaganja, a time otvaranje novih radnih mjesta i rast životnog standarda. Ti ciljevi traže veću odgovornost i veći angažman, posebice imajući u vidu sve veći problem, a to su teškoće u pronalaženju radne snage. Starenje stanovništva i ekonomska migracija traže mjere za stvaranje klime da mladi ostaju, a oni koji su otišli da se vraćaju u Hrvatsku. S tim je u najužoj vezi i demografska obnova koja zahtjeva poduzimanje hitnih konkretnih mjera, ali i reforma obrazovanja uz unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja za obrtnička zanimanja," rekla je Predsjednica.

Istaknula je da su nužni novi koraci prema decentralizaciji jer se, istaknula je, "na primjeru ove županije pokazalo kako se na lokalnoj razini vrlo učinkovito mogu napraviti pozitivni iskoraci u stvaranju dobre klime i privlačenju sredstava iz EU fondova".

Šibensko-kninska županija potencijala za razvoj ima napretek, rekla je zaključno.

"Oni se ne nalaze samo u njezinu položaju unutar prometnog sustava Jadrana, u izvanrednim turističkim potencijalima i prirodnom i kulturno-povijesnom bogatstvu nego i u industrijskoj tradiciji, koju danas nastavljaju novi poduzetnici, u klimi koja je rezultat nastojanja lokalnih vlasti da investicijama u poduzetničku infrastrukturu pruža mogućnost dodatnog razvoja malog i srednjeg poduzetništva na kojem počiva gospodarstvo županije," kazala je Predsjednica obraćajući se sudionicima skupa, koji je nastavljen zajedničkom raspravom.

Okupljene su uvodno pozdravili skradinski gradonačelnik Antonio Brajković, župan šibensko-kninski Goran Pauk, predsjednik HGK Županijske komore Šibensko-kninske županije Ivan Soža te predsjednik županijske Obrtničke komore Joso Smolić.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Šibensko-kninskoj županiji gdje je na tri dana privremeno premjestila svoj ured. Posjetit će još otoke i šibensko zaleđe te se sastati s obiteljima vatrogasaca tragično poginulih u požaru na Kornatima 2007.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene