Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži konkretan demografski plan

Predsjednica opet kritizirala Vladu: "Samo lani iz Hrvatske se iselilo 80.000 ljudi"

Predsjednica izmjestila svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednica izmjestila svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednica izmjestila svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica izmjestila svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednica izmjestila svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica izmjestila svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Predsjednica izmjestila svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovno je kritizirala Vladu poručivši kako nam treba konkretan plan za demografski oporavak.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović privremeno je izmjestila svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Slika nije dostupna Obilazila Dalmaciju Kolinda Grabar Kitarović s mužem Jakovom prošetala šibenskom Adventurom u jeku predizborne kampanje

Nakon sastanka  sa županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Grada Šibenika Željkom Burićem, Predsjednica je ponovno poslala poruku Vladi , vezano za probleme blokiranih te sve veći broj onih koji se iseljavaju iz Hrvatske.

"Mladi odlaze iz Hrvatske za boljim životom"

"Mladi nam odlaze iz Hrvatske za boljim životom i plaćama. Kad sam nedavno rekla da trebamo izvanredne demografske mjere, neki su rekli da pretjerujem. Samo lani iz Hrvatske se iselilo 80.000 ljudi, od čega samo u Njemačku 40.000. Što je to ako ne izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere? Nemamo više vremena. Primarna nam je zadaća stvarati uvjete za dostojan život. Treba nam konkretan akcijski plan za demografski oporavak. Pozivam Vladu i Sabor da se u potpunosti posvete ovom pitanju", rekla je u svom obraćanju Predsjednica.

Podsjetila je i na nužnost novih iskoraka u decentralizaciji.

"Nije isto živjeti u velikim gradovima ili živjeti u Kijevu ili na Žirju. Treba nam aktivna regionalna politika koja će omogućiti zadržavanje stanovništva na otocima ili u pograničnim područjima, počevši od politike zapošljavanja i plaća u državnom i javnom sektoru do poticanja investicija i ulaganja u socijalni standard. Država mora poreznim mjerama omogućiti više izvornih prihoda županijama, gradovima i općinama i pomoći im da što više iskoriste mogućnosti EU fondova", kazala je.

"Staviti fokus na egzistencijalna pitanja"

Još se jednom dotakla i problema blokiranih građana.

"Želim opet podsjetiti na problem više od 300.000 blokiranih građana. To nije samo njihov, već i općedruštveni moralni i socijalni problem. Krajnje je vrijeme da donesemo novi ovršni zakon koji će izbalansirati interese vjerovnika i dužnika, a iz postupka naplate dugova izbaciti sve one kojima odgovara status quo kako bi nastavili financijski iscrpljivati dužnike. Problemi nisu mali, ali optimistična sam. Vjerujem da ih možemo riješiti s više zajedništva i odlučnosti. Odlučnosti u tome da prepoznamo i  priznamo probleme s kojima se naši građani suočavaju te da konačno stavimo fokus na egzistencijalna pitanja i gospodarski razvoj", poručila je Predsjednica.
    

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene