Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je izvješće slovenskog povjerenstva iz kojeg proizlazi da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog sudca.

Galerija


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je u subotu na Twitteru kako je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici te da se spor može riješiti samo bilateralno, reagirajući na izvješće slovenskog povjerenstva iz kojeg proizlazi da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog sudca.

Vezani članci Plenković i Janša - 2 Plenković od Slovenije traži važnu promjenu na crvenoj listi, Grlić Radman: ''Na brodici nema virusa'' Andrej Plenković (Foto: uka Stanzl/PIXSELL) Plenković o aferi prisluškivanja: "Tolj ne predstavlja Vladu, sa mnom nitko nije razgovarao. Nema dokaza tko je bio na telefonu"

"Slovenija je konačno priznala skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže. Sada je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod. Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno", napisala je na Twitteru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iz izvještaja na koji se u subotu pozvao Večernji list proizlazi da je slovenska država preko obavještajnih službi sve vrijeme sudjelovala u prikrivanju komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca te da se slovenska obavještajna služba SOVA počela pripremati za arbitražu još početkom 2009. a arbitražni sporazum potpisan je ujesen.

Ističu kako izvještaj slovenskog parlamentarnog Povjerenstva za nadzor obavještajnih službi (KNOVS) nedvojbeno potvrđuje da je slovenska strana bila ta koja je u cilju arbitražne prijevare upregnula državni aparat i svoje tajne službe.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman vjeruje da je sada stvoren put za rješenja bilateralnog pitanja putem pregovora Hrvatske i Slovenije.

"Ovo samo može biti pokazatelj da je doista i slovenska strana priznala vlastitu grešku i krivnju. Mislim da je to dobar put da se vratimo za stol i počnemo pregovarati jer je to bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije", rekao je Grlić Radman novinarima u subotu u Zagrebu na Cvjetnom trgu ispred štanda za prikupljanje potpisa aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"S Hrvatske strane postoji dobra volja i uvijek je postojala. Siguran sam da ćemo sa slovenskim susjedima i prijateljima naći odgovarajuće rješenje", rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Grlić Radman dodaje da je vrijeme da se to pitanje "skine s dnevnog reda jer nas opterećuje".

Plenković: "Dobro jutro"

Na potpisivanju na štandu Kolinde Grabar Kitarović bio je i premijer Plenković. Zamoljen za komentar kako je Slovenija praktički sama priznala kompromitaciju arbitraže, Plenković je rekao "dobro jutro". Dodao je kako je Hrvatska u arbitražu ušla u dobroj vjeri. 

"Unisona pozicija hrvatskog političkog spektra iz 2015. nije se promijenila ni danas. To ne znači da mi problem ne želimo riješiti. Mi smo u našem podnesku i nastupu pravne zastupnice pred sudom u Luksemburgu vrlo jasno pokazali naše argumente i ne vidimo nadležnost tog suda za ovaj predmet", rekao je i dodao da ovo pitanje koje ima prevelik značaj za normalizaciju odnosa. 

"Ne smije biti drame jer je Slovenija jedina susjedna država s kojom povijesno nemamo nikakav problem. Ovo je rezidualno pitanja raspada bivše Jugoslavije. Postoji pravni načini kako da mi to riješimo. Ovo izvješće koje je objavljeno samo potvrđuje ono što smo mi rekli. Svima je sve jasno", rekao je Plenković. 

Hrvatski sabor je još krajem srpnja 2015., nakon što je Slovenija nepovratno kontaminirala arbitražni proces, donio jednoglasnu odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Cerar: "Arbitraža je konačna"

Slovenski šef diplomacije Miro Cerar rekao je pak da je arbitražno rješenje za Sloveniju "konačno i obvezujuće", a izjave u Hrvatskoj da su Slovenci "konačno priznali" da su varali u arbitraži doveo je u vezu s nadolazećim predsjedničkim izborima.

Cerar je reagirao na komentar hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vezan uz otkriće da su slovenske obavještajne službe od samoga početka bile upregnute u nastojanja službene Ljubljane da utječe na rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom. Njezinu je izjavu doveo u vezu s predstojećim predsjedničkim izborima.

"Ništa novo, u Hrvatskoj se u predizborno vrijeme uvijek ponavljaju iste obmane. Arbitraža je konačna i pravno obvezujuća, pa je i Hrvatska mora implementirati", naveo je Cerar u komentaru na svom Twitter računu.

Reagiralo je i slovensko ministarstvo vanjskih poslova koje je istaknulo da je arbitražni sud nakon što je 2015. bila otkrivena nedopuštena komunikacija službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik sa slovenskim arbitrom Jernejem Sekolecom taj slučaj uzeo u procjenu, te presudio da se nije radilo o tako teškom kršenju arbitražnog sporazuma. (Hina/A.T.)