Gost u Dnevniku Nove TV bio je Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije.


Na početak korizme, Pepelnicu, hrvatski biskupi pozvali su javnost da ih podrži u nastojanju za ozakonjenje neradne nedjelje. Nije ovo prvi put da biskupi žele zakonom zabraniti rad nedjeljom. Zašto misle da će sada biti drugačije u Dnevniku Nove TV komentirao je Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije. 

Zašto ova inicijativa baš sada?

Vezani članci Treba li zabraniti rad nedjeljom? Uđite u virtualni Sabor i glasajte: Treba li zabraniti rad nedjeljom? Slika nije dostupna Biskupi uputili poziv "odgovornim i javnim djelatnicima da ne podlegnu zavodljivim ponudama"

"Biskupi nisu spominjali nikakvu zakonsku zabranu. Povod za ovo priopćenje Stalnog vijeća HBK je predstojeća prva nedjelja u ožujku. Naime, Europski savez za slobodnu nedjelju, koji je osnovan 2011. godine, odredio je da svaka prva nedjelja u mjesecu ožujku, bude na neki način poticaj javnosti u svim europskim državama da se malo progovori o slobodnoj nedjelji. Pa evo, tim povodom su se i naši biskupi oglasili. Kao što ste spomenuli o tom pitanju naši biskupi progovaraju već više od 20 godina. 1997. smo imali jedno pastirsko pismo naših biskupa, komisija Iustitia et Pax HBK oglasila se 2000., 2004., 2012. godine... I u mnogim drugim prigodama naši biskupi, a i naša crkva uopće je znala progovoriti o ovoj temi slobodne nedjelje".

Očekuju li biskupi potporu građana?

"Biskupi očekuju da se o ovoj stvari razgovara. Dugo se možda o ovome nije govorilo, a bi netko mogao pomisliti da je to pitanje riješeno. Ali mislim da smo svi svjesni da je neradna nedjelja vrijednost o kojoj treba razgovarati. To je jedna civilizacijska stečevina koja danas, u ovo naše vrijeme, kada se možda puno više u gospodarskim trendovima naglašava učinkovitost i zarada, a u pozadinu stavlja dostojanstvo ljudske osobe. Mislim da je to stvar o kojoj bi trebali razgovarati i biskupi očekuju da se u našem društvu što više vodi rasprava o tome kako bismo mogli zajedno naći što bolje rješenje".

Jesu li biskupi o tome razgovarali s Vladom?

"Ne".

I ne namjeravaju?

"O tome se uvijek može razgovarati. Ali ne, u ovom trenutku se nije razgovaralo s Vladom. I ponavljam, ovo pismo, ovo priopćenje, je došlo kao jedan poticaj na zajedničko promišljanje o temi slobodne nedjelje koja je još uvijek kod nas ugrožena".

Mislite li da bi tijekom mandata ove Vlade moglo doći do nekih promjena?

"Ja očekujem da to pitanje zaživi u našem društvu. E sad, hoće li to doći i u te političke sfere? Rekao bih zašto ne i recimo, u ovom Europskom savezu za slobodnu nedjelju su i radnički sindikati i političke stranke i razne građanske udruge. Dakle, to je pitanje koje treba prepoznati kao jedno ozbiljno društveno pitanje". 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr