Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Psihijatar ponudio rješenje kako zaustaviti rastrojene ljude u svojim pohodima: "Većina njih je bila zabilježena u sustavu"

Aktualno Galerija Sanja Jurišić, reporterka Nove TV Sanja Jurišić, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Herman Vukušić, psihijatar Herman Vukušić, psihijatar Foto: DNEVNIK.hr +0 Herman Vukušić i Sanja Jurišić Galerija 1/3 >>
Nakon nekoliko tragičnih slučajeva u različitim gradovima Hrvatske, reporterka Dnevnika Nove TV razgovarala je sa psihijatrom Hermanom Vukušićem.

Kako spriječiti krvave pohode poput onih koji su se proteklih nekoliko dana dogodili u Hrvatskoj, ali i koji su motivi zločina - odgovara psihijatar Herman Vukušić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sanjom Jurišić.

"Kao javnozdravstveni djelatnik, volio bih reći da serija ovakvih događanja koja se događa u regiji, pogotovo kod naših istočnih susjeda, mogu biti i poticaj za ovakva događanja u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Neredi u Francuskoj - 5 tisuće na ulicama Nakon neviđenih nemira, situacija u Francuskoj se smiruje. Policija poručuje: "Prerano je za reći da su neredi ugušeni"

Kada govorimo o situacijama kao što su ljubomora, ideje proganjanja, ideacije toga tipa - mislim da je potrebno dati ljudima koji se bave s osobama tog tipa, psihijatri, više ovlasti u smislu pokretanja postupka prisilne hospitalizacije.

To je sklizavo područje, područje ljudskih prava, ali ako stavimo moju medicinsku karijeru sa strane.

Ja sam godinama bio liberal i kao liberal kažem da je puno uputnije i zdravije da damo stručnjacima koji se bave tim ljudima, koji su njihovi liječnici i koji ih znaju u dušu - dozvolu ingerencije da iniciraju njihovu prisilnu hospitalizaciju koja je za sada, po trenutnim zakonskim okvirima, na razini primarne zdravstvene zaštite - da bismo spasili ljudske živote", naglasio je Vukušić.

Herman Vukušić, psihijatar Herman Vukušić i Sanja Jurišić (Foto: DNEVNIK.hr)

Na pitanje kako primijetiti osobu kratkog fitilja u susjedstvu, psihijatar je odgovorio da ta osoba ili priča ili ne priča.

"Ako znamo za osobu koja ima s nekim konflikt, šuti, povlači se u sebe - ili s druge strane - priča o tome kako će napraviti ovo ili ono, odmah treba reagirati i prijaviti nadležnim institucijama.

Trenutno su zakonski to liječnici opće prakse ili najbliža policijska uprava. Sustav bi puno napravio kada bi psihijatriji i medicini dao veće ovlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija "GENIJALCI" FOTO Ovo nije bilo lako postići! Jahta od 11 metara cijelom se dužinom nasukala na obalu Krka

Da radimo statistiku od ljudi koji su u zadnjih deset godina počinili krvne delikte ovoga tipa, sigurno bismo našli da je ogromna većina njih bila zabilježena u sustavu", objasnio je Vukušić.

Bivši policajci ili branitelji nikako nisu najrizičnije skupine, dodaje. 

"Stvar je u dijagnozi. Dijagnozu koju ima nositelj krimena koji je bio branitelj može imati svatko od nas. Ne radi se o PTSP-u. Dijagnoza nikada nije kolektivni nositelj krivnje ni rizika za ovakve slučajeve.

Sve je stvar prosudbe pojedinog slučaja, ali pojedini slučaj najbolje može prosuditi osoba koja se njima bavi, u ovom slučaju su to psihijatri", rekao je.

Ljudima u Sisak trebala bi biti što prije poslana psihološka pomoć, naglasio je. 

"30 godina se bavim PTSP-om. Kada se ovakva situacija desi, primarna stvar je što prije doći, što prije razgovarati i što prije saslušati ljude. Ta intervencija ne smije ostati na razini psihologijskoj razgovora", zaključio je gost Dnevnika Nove TV psihijatar Herman Vukušiić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene