Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tisuće na ulicama

Nakon neviđenih nemira, situacija u Francuskoj se smiruje. Policija poručuje: "Prerano je za reći da su neredi ugušeni"

Neredi u Francuskoj, koji su izbili nakon policijskog ubojstva tinejdžera, bili su u noći na nedjelju manjeg intenziteta u odnosu na prethodne tri noći, objavilo je u nedjelju francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Deseci tisuća policajaca bili su raspoređeni na ulicama nakon pogreba tinejdžera sjevernoafričkog podrijetla kojeg je tijekom prometne kontrole ubio policajac u zapadnom pariškom predgrađu Nanterreu, što je izazvalo nerede.

Nahel M (17), alžirsko-marokanskog podrijetla, pokopan je u subotu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio je posjet Njemačkoj koji je trebao početi u nedjelju zbog te krize, najveće u svojem mandatu od prosvjednog pokreta žutih prsluka koji je paralizirao velik dio zemlje potkraj 2018. godine.

Ured francuskog predsjedništva priopćio je da će Macron u nedjelju navečer razmotriti s ministrima stanje u zemlji.

Pročitajte i ovo Mjesto pucnjave u okolici Siska - 4 Oglasili se i iz Grada: Obećali pomoć Sisačka bolnica o stanju pacijenata ozlijeđenih u pucnjavi: "Još su uvijek životno ugroženi"

Nahelovo ubojstvo dolilo je ulje na vatru dugogodišnjem nezadovoljstvu građana zbog policijskog nasilja i sustavnog rasizma u agencijama za provedbu zakona i siromašnim i rasno miješanim gradskim predgrađima.

U subotu navečer uhićeno je 719 ljudi, manje nego noć prije kada ih je bilo uhićeno 1311 te 875 u četvrtak.

Pariška policija rekla je da je prerano da bi se moglo reći da su neredi ugušeni.

"Očito je bilo manje štete, ali ostat ćemo mobilizirani u danima koji dolaze. Jako smo fokusirani, nitko ne tvrdi da smo pobijedili", rekao je načelnik policije Laurent Nunez.

U Parizu je policija tijekom noći pojačala sigurnost na poznatoj gradskoj aveniji Champs Elysees nakon poziva na društvenim mrežama da se prosvjednici tamo okupe. Ulica, obično puna turista, bila je ispunjena snagama sigurnosti koje su vršile provjere na licu mjesta. Pročelja trgovina bila su obložena daskama kako bi se spriječila moguća šteta.

Pročitajte i ovo Radnici zagrebačke Čistoće Oglasio se Tomašević Brutalan napad na radnika Čistoće: Zbog teških ozljeda završio u bolnici, kolege spriječile tragediju

Najveći problemi bili su u Marseilleu gdje je policija koristila suzavac i borila se s prosvjednicima u centru grada do kasno u noć.

Pariška policija rekla je da su ozlijeđena petorica policajaca i da je oštećeno šest zgrada. U gradu je uhićeno oko 315 ljudi.

U široj pariškoj regiji, prosvjednici su se automobilom zaletjeli u dom konzervativnog gradonačelnika mjesta L'Hay-les-Roses, a njegova supruga i jedno dijete ozlijeđeni su u bijegu. Otvorena je istraga zbog pokušaja ubojstva.

Premijerka Elisabeth Borne posjetila je u nedjelju to područje kako bi pozvala na okončanje "neprihvatljivog" nasilja.

Neredi su bili i u Nici i Strasbourgu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene