Gošća Dnevnika Nove TV bila je Nada Čavlović Smiljanec, šefica Porezne uprave. Najavila je obračun s onima koji 1. srpnja ne budu imali fiskalnu blagajnu, a imaju tu obvezu.


Što će se dogoditi s kumicama na placu koje prodaju sir, vrhnje, grincajg? Mogu li one i dalje prodavati bez fiskalnih blagajni?

Naravno da mogu, to nikada nije bilo upitno, zakon o PDV-u, zakon koji stupa na snagu 1. srpnja nema obvezu fiskalizacije, tj. izdavanja računa za kumice na placu, ali samo one koje prodaju vlastite poljoprivredne proizvode.

A oni koji nemaju svoje poljoprivredne proizvode? Koji prodaju, robu, kozmetiku...

Njihove obveza je da do 1. 7 uvedu fiskalne blagajne i porezna uprava od toga ne namjerava odstupiti.

To znači da ćete ih zatvarati?

Normalno da ćemo ih zatvarati. U sklopu tržnice imate objekte gdje se prodaje roba, gdje se izdaju fiskalni računi, a ispred tog poslovnog objekta se nalazi tržnica gdje se prodaje ta ista roba gdje se fiskalni računi ne bi trebali izdavati. Pa je li to pravedno? Mislim da nije.

Jeste očekivali ovakve otpore? Najavljuje se zatvaranje tržnica, štrajkovi od 1. srpnja...

Naravno da jesmo. Kad smo uvodili fiskalizaciju u 12. mjesecu bilo je govora da će sustav pasti, da to ne može funkcionirati. Čim se ide raščišćavati stvari, odnosno dirati u taj gotovinski promet i staviti ga pod nadzor, onda imate otpore onih koji ne prikazuju prave dohotke.

>> Znate li kada Hrvati plaćaju najviše računa? Porezna sve zna!

Znači li to da mi ne volimo plaćati poreze?

Ja bih to tako rekla, nismo naučili platiti poreze, ali u Poreznoj upravi radimo na tome da građane naučimo da se porez mora platiti.

Jadran je siva zona fiskalizacije, najmanje je osoba u sustavu fiskalizacije, a počinje sezona.

Na Jadranu već radimo, od 15. svibnja kada je počela sezona inspektori koji rade na kontinentalnom dijelu zemlje, njih 50 %, otišli su na Jadran i ostat će do kraja sezone.

Znači li to da ćete vi bez ikakvih problema usred sezone zatvarati najveće kafiće, restorane, disko klubove?

Da, apsolutno. Znači svi oni koji ne izdaju fiskalne račune, a u obvezi su izdavanja, Porezna uprava će zatvoriti takve lokale bez obzira na to o kome se radi. To radimo i sada, radit ćemo i ubuduće. I jednostavno moramo naučiti građane da se porez mora platiti, da nema više igranja s Poreznom upravom. Jer od istog tog poreza koji oni ne plaćaju, a trebaju, se financiraju javne potrebe.

Imate jedan velik problem. Dali ste građanima i obrtnicima mogućnost reprograma - vratite dug na 36 rata i oprostit ćemo vam kamate. Rezultati su vam vrlo mršavi.

To vam je nekako u Hrvatskoj već uvriježeno i rekla bih pravilo. Donijeli smo zakon o reprogramu dugova fizičkih osoba, stiglo je oko 8000 zahtjeva do sada, znamo da je oko 600.000 i 13 milijardi duga. Rok za podnošenje istječe polovinom 8, mjeseca, a ono što smo već naučili u od podnošenja poreznih prijava - uvijek se ide u zadnji čas. Očekujem da ih neće biti možda 500.000, ali daleko više no što ih je sad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Papiri za prijavu poreza Danas je zadnji dan za podnošenje godišnje porezne prijave, doznajte do kada i kako to još možete učiniti Tko sve ne izdaje račune (Foto: Informer) Tko sve mulja i vara državu? Inspekcija utvrdila - računi se ne izdaju na tržnicama, kafićima, teretanama...