Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porezna uprava otkrila je koliko dnevno centralni sustav zaprimi računa te kada stiže njihov najveći broj.


Sada dok fiskalizaciju obavljaju porezni obveznici iz I i II faze fiskalizacije Porezna uprava na centralni sustav zaprima dnevno oko 7,5 milijuna računa. Zanimljiv podatak je da se u ovom trenutku najveći broj računa izdaje petkom popodne nakon čega broj računa počinje opadati do ponedjeljka, a tada opet počinje rasti sve do petka kada se uvijek postiže najveći broj računa.

>> Porezna se hvali učincima fiskalizacije: Veći promet broji se u MILIJARDAMA!

Vezani članci Slika nije dostupna HOK zahtjeva tržnice bez fiskalnih blagajni Slika nije dostupna Evo koliko VEĆI promet su ugostitelji prijavili nakon uvođenja fiskalnih blagajni

Od prosječnog broja dnevnih računa oko 56% svih izdanih računa izdaje se unutar velikih trgovačkih lanaca. U ovom trenutku dok turistička sezona još u cijelosti nije počela 30% računa izdaje se na području grada Zagreba, dok se u ostatku Hrvatske izdaje 14% svih računa. Zanimljivo će biti promatrati postotak izdavanja računa na području RH u vrijeme turističke sezone. Ove podatke Porezna uprava prati i na mikrorazinama te ovisno o tome organizira postupke poreznog nadzora.

Analizom do sada dobivenih podataka vidljivo je da su ugostitelji u prva četiri mjeseca ove godine prijavili 500 milijuna prometa više nego u istom razdoblju prošle godine, trgovci oko 2,5 milijarde više dok su odvjetnici prijavili oko 100 milijuna prometa više nego u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do sada je obavljeno 18.500 nadzora, od čega se na nadzore s nepravilnosti odnosi 1.300 nadzora dok je zabrana rada izdana za 400 obveznika fiskalizacije.

U trećoj fazi fiskalizacije očekuje se oko 96.000 potencijalnih obveznika. Prema dosadašnjim iskustvima za očekivati je da će od tog broja njih oko 60% i fiskalizirati izdavanje računa s obzirom da naplaćuju račune u gotovini. U trećoj fazi fiskalizacije ulaze svi preostali obveznici fiskalizacije kao primjerice: obrtnici, cvjećari, frizeri, serviseri, taxisti te ostale pravne osobe kao primjrice: odvjetnička društva, informatička društva, savjetodavna…

Uspostavom III faze fiskalizacije započela je puna primjena fiskalizacije u kojoj bi prema procjeni Porezne uprave trebalo biti oko 196.000 potencijalnih obveznika fiskalizacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook