Gošća Dnevnika Nove TV bila je prof. dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

Galerija


Bavite se zaštitom djece 30 godina. Osim slučaja koji smo sada vidjeli, kakve sve traume djeca proživljavaju u ovakvim situacijama?

Ne govorim niti o jednom konkretnom djetetu, ali djeca koja su prisilno odvedena iz obitelji u kojoj žive, sigurno imaju jednu traumatsku separaciju, separaciju od jedne sigurne baze i ljudi koje vole i s kojima se osjećaju sigurno. Ako je separacija praćena zastrašivanjem od bilo koje strane, to je dodatna trauma za dijete. Ukoliko su prisutni i mediji, puno ljudi, dijete ima osjećaj srama, osjećaj obilježenosti i zato bi bilo važno da roditelji kao odgovorni roditelji pripreme dijete na separaciju.

Svakodnevno se i kao sudski vještak susrećete s visoko konfliktnim razvodima gdje prečesto nema dogovora, a sve preko leđa djece. Koja ponašanja roditelja su u takvim situacijama štetna za dijete?

Nažalost, puno roditelja se ponaša tako da krše sva prava djeteta, sprječavaju kontakt s drugim roditeljem i rodbinom povezanom s tim roditeljem, pokazuju tugu kad dijete ide kod drugog roditelja, govore protiv njega, traže dijete da biraju strane, govore protiv drugog roditelja, govore da su sretni ako ne ide kod drugog roditelja ili to pokazuju izrazom lica. Jedna od najtežih stvari koje rade djeci su lažne optužbe za zlostavljanje djeteta bilo seksualne bilo fizičke. U toj borbi da pokažu da su bolji ljudi, da su u pravu ne biraju sredstava pa se vrlo često radi o emocionalnom zlostavljanju djece.

Uz odgovornost roditelja, koja je odgovornost institucija?


Roditeljska je odgovornost da nakon razvoda shvate da će oni i dalje ostati mama i tata tom djetetu. Dijete treba oba roditelja i ima pravo na oba roditelja, makar i nesavršena. Ukoliko se roditelji ne uspijevaju ponašati na takav način, tek onda dolaze institucije - zdravstva, školstva, policije, sudstva koje svojim mehanizmima trebaju učiniti to da dijete živi s onim roditeljem koji će mu omogućiti obadva roditelja, da ih može imati odmah nakon razvoda, a ne da to dobije s pravomoćnom sudskom presudom nakon šest-sedam godina.

Vezani članci Gordana Buljan Flander Buljan Flander u Dnevniku Nove TV dala neopozivu ostavku: ''Gospodine gradonačelniče...'' Gordana Buljan Flander Općinski građanski sud u Zagrebu zabranio portalu da istražuje postupke Poliklinike za zaštitu djece i mladih

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju