Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maleni Cesare predan ocu

Objavljeni detalji drame u Splitu: Dječak plakao i vikao, policija privela dvije osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službenici Općinskog suda u Splitu predali su dječaka Cesarea Avenatija na skrb ocu Alessandru Avenatiju.

Službenici Općinskog suda u Splitu predali su dječaka Cesarea Avenatija na skrb ocu Alessandru Avenatiju unatoč tome što je dvjestotinjak Splićana u utorak dopodne došlo podržati dječakovu majku Ninu Kuluz i pred zgradom u kojoj su živjeli majka i sin pokušavalo onemogućiti njegovo odvođenje u Italiju.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Ilustracija USKOK POKRENUO ISTRAGU Osveta sudske službenice: Zamjerili joj se, pa im pisala lažna dugovanja i ovrhe i slala ih na sud

Prosvjed je na Pujankama počeo u utorak ujutro sa znatno manjim brojem sudionika nego prije godinu dana, kada je bio prvi pokušaj odvođenja dječaka ocu u Italiju.

Sudionici prosvjeda podijelili su se u dvije skupine i dio njih zatvorio je izlaz s ceste. Sat i pol nakon dogovorene ovrhe iz stana su izašli sudski službenici, ovrhovoditelj, a s njima je bio i talijanski konzul, dječakovi otac i baka, te odvjetnici.
Susjedi kažu kako je Cesareovo odvođenje bilo strašno i stresno jer je dječak vikao, bilo je toliko očito kako ne želi da ga odvajaju od majke.

Susjedi malenog Cesarea kažu da je prilikom njegova odvođenja plakao cijeli ulaz, a nakon što je nasilu uguran u automobil, kolona vozila krenula je preko zemljanog dijela i izišla na četverotračnu brzu cestu kojom se izlazi iz Splita. Kada su prosvjednici shvatili da im je dječak doslovno odveden iza leđa, sjurili su se na drugu stranu i izišli na brzu cestu, koju su uspjeli blokirati nekoliko minuta, sve dok ih policija nije makla i dok nisu shvatili da je za tako nešto prekasno jer je automobil s dječakom otišao.

"Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine"

Zbog te je situacije pozlilo ocu Nine Kuluz, ali i Nini, koju su odveli u stan, a njezina oca kolima Hitne medicinske pomoći u bolnicu. Osim njih jedan je prosvjednik, inače osoba s invaliditetom, pao, pa je i tu morala intervenirati liječnička ekipa.

Odvjetnik Nine Kuluz Mišo Živaljić nakon ovrhe je ustvrdio da u Hrvatskoj nismo dorasli zaštiti dječjih i ljudskih prava, kao i da nema kvalitetnog ovršnog i obiteljskog zakona, kao ni Pravilnika o provođenju ovrhe.

"Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine, što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti", kazao je Živaljić.

Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić rekla je da su danas pružali pomoć u izvršenju odluke te da je održano javno okupljanje bilo prijavljeno policiji.

"U jednom trenutku prosvjednici su izašli na cestu s namjerom da je blokiraju, a policajci su reagirali na najblaži mogući način i ni u jednom trenutku nisu primijenili silu. Vodili su se načelom razmjernosti i koristili najblaža sredstva da bi cestu pustili u promet", zaključila je Lolić.

Što se događalo u stanu?

Slobodna Dalmacija objavila je detalje događanja u stanu. Dječak Cesare iz stana je izveden bos, a kada su došli u stan provesti predaju, plakao je i vikao, piše Slobodna. Smirio se tijekom razgovora s psihijatricom i psihologinjama.

Tijekom boravka s dječakom zaključeno je da je izmanipuliran, nakon čega je dana dozvola da se ovrha provede do kraja.

Na čelu akcije bio je načelnik Prve policijske postaje Split, koji je, kako piše Slobodna, u svakom trenutku držao konce u rukama i nije podlegao težini situacije.

Cijelo vrijeme on je u stanu smirivao situaciju, a kada su nakon izlaska iz stana prosvjednici blokirali cestu, zapovjedio je da se ide preko zelene površine.

Uz policajce u stanu su bili sudski izvršitelj i tri osobe iz Centra za socijalnu skrb. Predvoditelj za talijanski jezik i psihologinja stigli su s riječkog područja jer nitko sa splitskog nije htio sudjelovati u slučaju.

Dječak je u jednom trenutku povikao: "Tata, nemoj mi to raditi! Tata, nemoj me voditi!" Nakon razgovora nasamo s psihijatricom i dvije psihologinje dječak se smirio, nakon čega je donesena odluka da ga se preda ocu. Iako je majci ponuđeno da ide s njim, to se na kraju nije dogodilo.

Vanja Kuluz na kriminalističkom istraživanju zbog neovlaštenog snimanja

Splitska policija je u utorak, nakon završetka prosvjeda na Pujankama na kojima su se jutros okupili Splićani zbog ovrhe nad osmogodišnjim Cesareom Avenatijem koja je naposljetku i obavljena, a dječak je predan ocu, privela dvije osobe među kojima u Cesareovu tetu Vanju Kuluz, navodno zbog neovlaštenog snimanja.

Policija u svom priopćenju tvrdi da jednu osobu sumnjiče zbog kaznenog djela neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja, a drugu zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Navode da su se u primjeni zakonskih ovlasti prvenstveno rukovodili načelom razmjernosti, kao i da su u postupanju primijenili najblaže policijske ovlasti.

Kako u policijskom priopćenju navodi glasnogovornica policije Antonela Lolić, danas su policijski službenici na zahtjev Općinskog suda u Splitu na Pujankama pružili pomoć u izvršenju odluke suda, a sve sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnika o načinu postupanja i suradnje suca, stručnog radnika Centra za socijalnu skrb i policijskog službenika za mladež prilikom prisilnog oduzimanja i predaje djeteta.

Tijekom pružanja zatražene pomoći nije bilo potrebe za uporabom sredstava prisile, a policijski službenici su bili angažirani i na osiguranju prijavljenog javnog okupljanja koje se u isto vrijeme održavalo na području Pujanki, kažu u policiji.

"Nakon prolaska vozila sa sudionicima ovrhe, dio sudionika javnog okupljanja izašao je na ulicu Domovinskog rata u namjeri blokiranja prometa, te su im policijski službenici izdali upozorenja i zapovijedi da se pomaknu sa ceste kako ne bi ugrozili svoje živote i živote trećih osoba. Za to vrijeme policijski službenici su započeli s regulacijom prometa u cilju zaštite osoba koje su izašle na cestu. Nakon izdanih upozorenja i zapovjedi prosvjednici su se pomakli sa prometnice, te je uspostavljeno povoljno stanje javnog reda i mira. Prema procjeni policije na javnom okupljanju bilo je od 100 do 150 osoba", stoji u priopćenju.
 

Ovrha odgađana više puta

U veljači ove godine ovrha je odgođena iz sigurnosnih razloga, dok je prije točno godinu dana ovrha bila odgođena jer se Alessandru Avenatiju nije osigurao prevoditelj na talijanski jezik.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u BiH, potom se vratila u Split, a dječakov je otac dva puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Lani u lipnju pred njezinom je kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. Odgoda je odgođena jer sud nije dječakovu ocu osigurao prevoditelja. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina osuđena je na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana. (Hina/Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene