Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druge prozvao za paradu

Ministar: "Nije bilo nužno slati zrakoplove po hrvatske državljane u Izrael"

Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: Darko Tomas/Cropix
Hrvatska nije smatrala nužnim poslati zrakoplove u Izrael kako bi vratila hrvatske državljane u zemlju nakon napada Hamasa, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman. Ocijenio je da su neke zemlje to učinile kako bi se "paradno pokazale".

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ponovio je u srijedu da među brojnim ubijenima i otetima u Izraelu, u napadu terorističke skupine Hamas, nema hrvatskih državljana.

Što se tiče ostalih, oni su na sigurnom, a svakome je ponuđena pomoć pri povratku u Hrvatsku, iako se njihov točan broj ne može utvrditi.

Grlić Radman izrazio je nezadovoljstvo nekim napisima medija u kojima se iskazalo nezadovoljstvo radom hrvatskog veleposlanstva u Izraelu vezano za povratak hrvatskih državljana u zemlju. Rekao je da je ono radilo u teškim okolnostima bombardiranja.

Hrvatski hodočasnici koji su bili zatečeni napadom u Izraelu imali su dogovorene aranžmane, bili su zaštićeni i vratili su se kad su htjeli.

Pročitajte i ovo Ukrajinski tenk u regiji Harkiv Svjetski sukobi Oči cijelog svijeta uprte su na Bliski istok, ali rat u Ukrajini, nažalost, još uvijek traje: Evo što se dogodilo dok smo gledali drugamo

"Stvaralo se nepotrebno pitanje koliko je veleposlanstvo bilo angažirano", rekao je ministar i kazao kako se umjesto toga trebalo izraziti žaljenje za tolikim gubicima.

Grlić Radman rekao je da nisu sve države slale svoje zrakoplove po državljane, poput Njemačke koja je imala i poginule, no ministru se javila Crna Gora, koja je ponudila svoja mjesta u zrakoplovima.

"Dakle, svatko je to radio kako je to htio. Netko je htio paradno pokazati – pošaljemo svoj zrakoplov, pa sad smo mi pokazali nešto", rekao je.

Naglasio je da se svi mogu vratiti kad žele jer nije zatvoren zračni prostor: "Nismo u situaciji pandemije kad je zračni promet bio zatvoren te je Ministarstvo organiziralo repatrijacijske letove."

Pročitajte i ovo Uhićenja u Splitu Velika akcija policije U Splitu pala narkoskupina: Zbog krijumčarenja droge uhićeno 19 osoba, reporterka Dnevnika Nove TV otkriva detalje

U trenutku napada Hamasa na Izrael u subotu, u Izraelu je bilo oko 180 hrvatskih državljana, turista, hodočasnika i Hrvata koji žive u Izraelu.

Njih 106 vratilo se u utorak i time je završen povratak onih hrvatskih državljana koji su bili u posjetu Izraelu i koji su dosada zatražili i prihvatili pomoć za napuštanje Izraela, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u utorak.

Dio Hrvata već se prije njih vratio u Hrvatsku.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene