Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika akcija policije

U Splitu pala narkoskupina: Zbog krijumčarenja droge uhićeno 19 osoba, reporterka Dnevnika Nove TV otkriva detalje

Aktualno Galerija Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RHDavor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RHDavor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH Foto: DNEVNIK.hr Uhićenja u Splitu Uhićenja u Splitu Foto: DNEVNIK.hr Uhićenja u Splitu Uhićenja u Splitu Foto: DNEVNIK.hr +0 Sofija Preljvukić, reporterka Nove TV Galerija 1/4 >>
Na splitskom području policija je u srijedu ujutro započela s uhićenjima članova skupine osumnjičene za krijumčarenje raznih vrsta droga, uglavnom kokaina, iz Južne Amerike u Europu.

Od jutra traju pretresi i uhićenja, sve zbog krijumčarenja droge. Radi se o malo manje od tone kokaina i marihuane, te oko 100 kilograma hašiša, priopćio je USKOK. 

U akciju je uključeno 19 osoba, neki su tek uhićeni, neki su već bili u zatvoru. Osim djelatnika PNUSKOKA, USKOKA u koordinaciji sudjeluje i državno odvjetništvo njemačkog Frankfurta na Majni.

Uživo iz Splita javila se reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

"Dio ovih 19 koji se pokrivaju istragom nalazi se u zgradi PU u Splitu, razgovarala sam s odvjetnikom jednog od uhićenih koji kaže kako se njegov branjenik nalazi u zgradi policijske uprave, tek je uhićen i čeka da se sasluša kod pritvorskog nadzornika. Vjerojatno će to i potrajati, tek onda poziva se odvjetnik da s njim razgovara i da sudjeluje u cijelom tom procesu", izvijestila je Preljvukić.

Pročitajte i ovo Masakr u kibucu Kfar aza - 6 beznađe i tuga UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Obezglavljena i raspadajuća tijela, ruševine, vojnici koji čiste područje... Novinari ušli u kibuc u kojem je počinjen masakr, scene su jezive

"U četvrtak se očekuje da budu odvedeni pred USKOK i ispitani. Kad bi svih 19 obuhvaćenih istragom bili privedeni u ovu policijsku upravu pitanje je bi li uopće bilo mjesta za službeni razgovor s njima jer to je zaista poprilična brojka. Riječ je o međunarodnoj trgovini drogom, a Hrvatska se prvi put nalazi na ovakvoj jednoj ruti", dodala je. 

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om i Generalnim državnim odvjetništvom Frankfurt na Majni iz Savezne Republike Njemačke. Navedene radnje provode se na području Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na 19 hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su u okviru zločinačkog udruženja počinili kaznena djela iz oblasti kriminaliteta droga.

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", navedeno je u priopćenju USKOK-a. 

Na splitskom području policija je u srijedu ujutro započela s uhićenjima članova skupine osumnjičene za krijumčarenje raznih vrsta droga, uglavnom kokaina, iz Južne Amerike u Europu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović novinarima je u Zagrebu potvrdio da je riječ o akciji u kojoj policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta surađuje s međunarodnim organizacijama.

U pitanju je malo manje od tone kokaina i marihuane te 100 kilograma hašiša, kazao je Božinović.

Dodao je da je riječ o još jednom u nizu uspješnih kriminalističkih istraživanja i realizacija zajedničkih akcija u kojima se hrvatska policija pokazala među najefikasnijima "te sve više preuzima vodeću ulogu u borbi protiv krijumčarenja droga, barem u ovom dijelu Europe".

Pročitajte i ovo Udarna skupina nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford napeti odnosi Putin se okomio na SAD zbog slanja vojne pomoći: "Zapalili su Bliski istok"

"To nije bilo baš bombastično, nisu odjekivale sirene u gradu, policija je to tiho odrađivala. Čini se da su pretresi bili na lokacija Solin, Kaštela i Split. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je na splitskom Dujevu, riječ je o novim zgradama, skupi stanovi, a pred jednom od tih zgrada bilo je policijsko vozilo – kombi marica. Dugo su se ondje zadržali, nekoliko sati, nakon toga su konačno izašli s nekim dokaznim materijalima u vreći za predmete koji se izuzimaju. Vjerojatno je riječ o pretresu i izuzimanju tih predmeta. Trajat će ova istraga, međunarodna je trgovina drogom u pitanju, policija je bila vrlo škrta s informacijama, a rekli su nam na naše inzistiranje da će više o svemu moći reći tek u četvrtak", objasnila je reporterka Preljvukić.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba, dio se uhićuje danas, a dio se od ranije nalazi u zatvoru.

Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK – Služba Split dovest će osobe pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu podnijeti Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, priopćio je MUP. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene