Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski sukobi

Oči cijelog svijeta uprte su na Bliski istok, ali rat u Ukrajini, nažalost, još uvijek traje: Evo što se dogodilo dok smo gledali drugamo

Ukrajinski tenk u regiji Harkiv
Ukrajinski tenk u regiji Harkiv Foto: Afp
Otkako je Hamas ispalio prve rakete na Izrael u subotu, područje Palestine glavna je vijest u medijima cijeloga svijeta. Bacilo je to u drugi plan rat u Ukrajini, koji, nažalost, itekako još uvijek traje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je rekao da val nasilja između Izraela i Palestinaca ukazuje na neuspjeh američke politike, koja je, kako je istaknuo, nastojala monopolizirati pregovore ignorirajući pritom palestinske interese.

Isti taj val a bacio je u drugi plan invaziju koju je on pokrenuo na Ukrajinu, a koja, nažalost, iako ne u prvom planu, još uvijek traje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zato je u srijedu u sjedištu NATO-a u Bruxellesu zatražio veću pomoć u protuzračnoj obrani, dalekometnom topništvu i streljivu te se zauzeo da se zamrznuta ruska imovina iskoristi za obnovu Ukrajine.

Pročitajte i ovo Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 1 UTJECAJ POLITIKE Analitičari o reakciji Telekoma Srbije nakon što je Arena Sport zabranjena na Kosovu: "Panika u njihovim redovima"

Iako su Ujedinjeni narodi također stavili fokus na sukob Izraela i Palestine, upozoravajući Izrael da ne gađa civile i ne blokira pojas Gaze, i Rusija je stigla na dnevni red. Na sjednici u utorak nije se uspjela vratiti u Vijeće UN-a za ljudska prava jer su njezini suparnici dobili puno više glasova, što je bio ključni test zapadnih nastojanja da Moskva ostane izolirana zbog svoje invazije.

U njoj svakodnevno pate nevini, pa je tako u sjeni sukoba na Bliskom istoku ostalo gotovo nezamijećeno da je prije tri dana više od deset ljudi ranjeno u pokrajini Herson. Među njima je 27-godišnja žena i njezino devetomjesečno dijete.

"Pokrajina Herson iskusila je još jednu strašnu noć", napisao je na aplikaciji Telegram guverner Oleksandr Prokudin i dodao: "Žena i njezino dijete hospitalizirani su s umjerenim ozljedama."

Pročitajte i ovo Napadi na pojas Gaze Pojas Gaze Kucanje na krov: Zastrašujuća metoda kojom se koristi izraelska vojska

Ranjen je i 33-godišnji medicinski djelatnik Crvenog križa, a nekoliko kuća i plinovod oštećeni su u napadu. Toga dana, 8. listopada, ruske snage izvele su čak 59 napada na Herson, objavila je uprava te pokrajine na Telegramu, a to uključuje 19 bombardiranja grada Hersona, upravnog središta pokrajine.

Baš kao što su događanja u Palestini zasjenila ona u Ukrajini, tako je i Ukrajina zasjenila ona u drugim djelovima svijeta. Stranica koja se bavi praćenjem sukoba diljem svijeta izdvojila je njih čak 15.

Uz Ukrajinu i Izrael tu je građanski rat u Afganistanu i teroristička pobuna koja tamo traje otkako su talibani preuzeli vlast. Teroristi djeluju i u Burkini Faso, DR Kongu, Nigeriji, Iraku i Sudanu. U Južnom Sudanu bjesni i etničko nasilje i pravi građanski rat, a situacija je ista ili slična i u Etiopiji, Maliju, Somaliji i Jemenu. Situacija u Siriji ni nakon desetljeća borbi još se nije smirila, a sukob u susjedstvu, tj. Izraelu sigurno neće pomoći situaciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene