Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prerano ubrano

Omiljeno jesensko voće već je u prodaji, no postoji problem: "Može dobiti boju, ali ne može šećer"

Aktualno Galerija Mandarine - 2 Mandarine - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Mandarine - 1 Mandarine - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Mandarine - 3 Mandarine - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Mandarine - 4 Galerija 1/4 >>
Narančasti plodovi jeseni - mandarine, već su na tržnicama, a berba je u punom jeku. Odlično su rodile, a na tržnicama i po centrima mogu se naći po cijeni od jedan do dva eura po kilogramu. Problem je što su zbog dobre rane otkupne cijene mnogi prerano brali, pa bi na tržištu moglo biti dosta kiselih mandarina.

Dolina Neretve prepuna je mandarina. Iako se čine još zelene, berba je naveliko u tijeku. Plod je malo sitniji nego lani, ali odličan.

"Ima tanku koru, ima šećer, ima puno soka. Očekujem 30 posto više nego lani", rekao je vlasnik plantaže Dubravko Sršen, koji kod Opuzena ima 1500 stabala.

Ubrat će oko 75 tona mandarina, ali ljut je što su na poziv otkupnih centara mnogi mandarinu počeli brati još u rujnu kada je bila nezrela. Tada se nudila veća otkupna cijena i to je bio mamac, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

Pročitajte i ovo Maja Đerek Doznaje Dnevnik Nove TV Sud donio odluku po kojoj Maja Đerek - nije zviždačica. Ona na to poručuje: "Odbijena sam iz strogo formalnih razloga"

"Natrpali su svoja skladišta zelenom sitnom, a pogotovo žutom, kiselom mandarinom. Ona može dobiti boju, ali ne može šećer", pojasnio je.

Boje se da će to odbiti i kupce. "Proizvođači žugaju na cijenu i u pravu su. Počeli smo s 55, pa 50, sada 40, druga klasa 20 centi", ispričao je Radimir Šešelj iz otkupne stanice u Opuzenu.

No cijena od 40 centi za kilogram ide samo za velike centre koji kupuju naveliko, na šlepere.

Pročitajte i ovo Izraelski vojnici u Kfar Azi Užasna tragedija Horor u izraelskom kibucu Kfar Aza: "Ovo nije bojište, ovo je masakr. Vidite bebe, majke, očeve, vidite kako su ih teroristi ubili"

Vlasnici štandova na splitskom Pazaru tvrde kako oni nikada ne otkupe po toj jeftinoj cijeni, već uzmu po 10 kašeta direktno u polju, skuplje i kvalitetnije.

Kako god, u nekim centrima mandarine su i jeftinije od eura, a na tržnici u Splitu stoje oko euro i pol do dva eura.

"Uzet ćete ako je dobra roba, a što ne valja, ni da vam daju besplatno", rekao je Tonči

Na zagrebačkom Dolcu cijena mandarina varira. Od dva eura po kili do dvije kile za euro i pol, a tri kile za dva eura. Svakako, tko pričeka, jest će slađe mandarine. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene