Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi se vratili

VIDEO Hrvatski državljani koji su otišli iz Tel Aviva sletjeli u Ljubljanu: "U prvi tren bilo je sjećanje na Hrvatsku i ono što se kod nas dogodilo u Domovinskom ratu"

Aktualno Galerija Hrvati u avionu na putu iz Izraela Hrvati u avionu na putu iz Izraela Foto: Dnevnik Nove TV Filip Radoš, hodočasnik Filip Radoš, hodočasnik Foto: Vijesti u 17 Povratak Hrvata iz Izraela - 2 Povratak Hrvata iz Izraela - 2 Foto: Vijesti u 17 Povratak Hrvata iz Izraela - 1 Povratak Hrvata iz Izraela - 1 Foto: Vijesti u 17 +4 Povratak Hrvata iz Izraela - 3 Galerija 1/9 >>
Vratili su se hodočasnici koji su boravili u Izraelu. U kasnim večernjim satima sletjeli su u ljubljansku zračnu luku.

Pedeset hrvatskih hodočasnika za koje je u ponedjeljak bio organiziran prijevoz iz Beča stiglo je u Zagreb u noćnim satima u ponedjeljak. Neki su organiziranim autobusom nastavili za Slavoniju. Troje ih je iz Beča otputovalo u Njemačku gdje žive.

Dnevnik Nove TV razgovarao je s jednim od hodočasnika koji je ispričao kako je izgledalo putovanje iz Izraela.

"U Nazaretu čak nismo ni osjećali da se nešto događa, nismo vidjeli ni vojsku na cesti. Jedina situacija kada je bilo nešto ozbiljno na aerodromu jest kad su proglasili uzbunu pa smo se morali skloniti u sklonište. Samo smo mislili - što ako sada neki projektil zaluta na aerodrom, onda nam propada sav taj cjelodnevni trud dolaska do aerodroma", rekao je hodočasnik Filip Radoš. 

Kada je stigao na sigurno, rekao je: "Drago nam je što smo tu i na sigurnom. Već kad smo došli u Beč, ja sam kroz cijeli aerodrom mislio da smo u Hrvatskoj, počeo sam pričati s carinicima i policajcima na hrvatskom i onda sam primijetio - okej, ovo nije Hrvatska. Ali već smo se tada osjećali doma", kazao je. 

Četiri Hrvata jutros su iz Tel Aviva sletjela u Podgoricu.

Dnevniku Nove TV javili su se i Hrvati koji su se u utorak navečer ukrcali na zrakoplov u Tel Avivu i krenuli put Ljubljane.

 

U kasnim večernjim satima sletjeli su u ljubljansku zračnu luku.

Marija je kazala: "Iskreno rečeno, mi smo sve to doživljavali, ali nekako prvi tren je možda bilo sjećanje na Hrvatsku i ono što se kod nas dogodilo u Domovinskom ratu. Onda polako se situacija smirila, mi smo stvarno bili na miru, nitko nas nije dirao. Išli smo po svojem hodočasničkom programu… u svakom trenutku osjećali smo se i zaštićeno i zahvalno za cijeli taj put."

Marino iz Zagreba na pitanje kako je doživio užas u Izraelu, kazao je da nije bilo tako strašno. Bio je, kaže, u Neve Amimu, gradiću malo izvan Tel Aviva, gdje nije bilo napada.

Marina Kristić Kanić dočekala je roditelje na ljubljanskom aerodromu. "Grozno sam se osjećala, stvarno sam se prepala za njih. Obitelj je bila u strahu", kazala je. Njezina je majka dodala: "Dva sata putovali smo do aerodroma, ništa nismo vidjeli, čuli ni primijetili. Oni normalno rade, samo se čuju avioni."

"U trenutku kada su počeli napadi mi smo bili na Maslinskoj gori i vidjeli smo, naravno, što se događa i čuli smo, ali nismo bili prestrašeni jer ja često idem dolje. To je zapravo klasična, uobičajena situacija koja se dolje uvijek može očekivati. Naravno da nije uvijek jednostavno smiriti i sebe i druge, ali hodočasnici su bili uistinu u redu i sve je, hvala Bogu, dobro prošlo. Oni su cijelo vrijeme bili smireni, nije bilo previše panike i, Bogu hvala, tu smo", rekao je don Anđelo Maly. 

"To bi ustvari bili zaista svi Hrvati koji su se tamo našli privremeno ili zbog nekih drugih poslovnih razloga. Naše veleposlanstvo i dalje će stajati na raspolaganju svim hrvatskim državljanima kad god oni budu smatrali da je naša konzularna i druga pomoć potrebna", rekla je ranije Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u MVEP-u. 

U Izraelu je još Hrvata koji tamo žive i rade. "Imali smo upita i od takve skupine ljudi, međutim ja bih rekla da su se oni prije svega interesirali za mogućnosti. Zasad nemamo neki podatak da bi se veći broj Hrvata odlučio za konačan povratak", napomenula je. 

Koliko točno ima Hrvata koji stalno žive u Izraelu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne zna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene