Nova državna odvjetnica položila prisegu
Nova državna odvjetnica položila prisegu Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić uoči sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost komentirale su aferu Janaf, curenje informacija te rad pravosudnih tijela.


Glavna državna odvjetnica komentirala je slučaj Janaf te poručila da se DORH "hrabro uhvatio u borbu s korupcijom" te da ju je razočarala reakcija javnosti. 

Vezani članci Je li Petek nosio novac za kampanju ili mito? Je li Petek nosio mito ili novac za kampanju: Kovačević tada nije bio u Klubu, ali bio je - Jakov Kitarović? Privođenje predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića - 2 Kovačevićev Klub očito bio jako popularan: Sve duži popis ''uglednika'' koji su ga pohodili

"Mi smo hrabro zagrizli u tu jabuku, ali umjesto da doživimo pohvale, doživjeli smo prozivanja da smo nestručni i da radimo po diktatu politike. Mi nismo supermeni i ne možemo sve sami", kazala je Hrvoj-Šipek.

Poručila je kako nije lako otkriti otkud cure informacije.

"Zašto osobe pod nadzorom doznaju da su pod nadzorom - mi to ne možemo tvrditi. Na predmetima radi uzak broj ljudi. USKOK ih provodi, ja ne znam sadržaj tih izvida", rekla je Glavna državna odvjetnica. 

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić na pitanje zašto se ranije nije upalo u famozni Klub, odgovorila je kako se ne može prvo uhititi pa onda utvrditi o kojem se kaznenom djelu radi. 

Na pitanje je li DORH o slučaju Janaf trebao izvijestiti premijera, Hrvoj-Šipek kazala je kako odvjetništvo nema obvezu obavještavati premijera. 

"DORH surađuje s policijom i SOA-om. Ako bi se došlo do podataka koji bi se ticali ugroze nacionalne sigurnosti, to bismo razmatrali i svaka bi služba obavijestila onoga koga treba obavijestiti", rekla je Hrvoj-Šipek. 

Poručila je i kako oslobađajuća presuda Todoriću i ostalima za "mali Agrokor" nije fijasko.

"To su izjave pojedinih odvjetnika. Ako u predmetu nema dokaza, zašto je onda optužno vijeće potvrdilo optužnicu", zaključila je.