Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branimira Glavaša čeka uhićenje. Nakon višesatnog zasjedanja mandatno-imunitetnog povjerenstva Glavašu je u ponedjeljak skinut zastupnički imunitet na zahtjev osječkog tužiteljstva. Time su stvoreni preduvjeti za njegovo uhićenje i pritvaranje. Glavaš je Osijeku dao ekskluzivnu izjavu za Novu TV, koju možete pogledati u video prilogu.


DORH je skidanje imuniteta zatražio na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu' Slika nije dostupna Glavaš iz BiH poslao žalbu na presudu za 'selotejp' i 'garažu'

Povjerenstvo je pak odgodilo raspravu o zahtjevu za skidanjem Glavaševa imuniteta koji je podnio Županijski sud u Zagrebu, ocijenivši da je taj zahtjev pravno dvojben, budući da je istražni sudac Zdenko Posavac pritvor odredio prije nego što je zastupniku skinut imunitet.

Sjednicu su prije glasovanja napustili HSP-ovi zastupnici Vlado Jukić i Pero Kovačević, te nezavisni Slaven Letica.

Za skidanje imuniteta Glavašu bili su HDZ-ovi članovi Povjerenstva, osim Ivane Sučec Trakoštanec koja je bila suzdržana, a za je glasovala i Ivana Krivec Posavec iz SDP-a.

Odvjetnik Branimira Glavaša, Ante Madunić, ocijenio je poslijepodne da je začuđen odlukom da saborsko Povjerenstvo njegovom branjeniku skine imunitet zbog povezanosti s tzv. slučajem selotejp, a istovremeno odbaci prijedlog za skidanjem imuniteta temeljem zahtjeva zagrebačkog istražnog suca koji mu je danas odredio pritvor.

- Nije nam jasno odakle odjednom veliko povjerenje u Županijski sud o Osijeku i nepovjerenje u zagrebački Županijski sud na koji su prebacivani raniji slučajevi protiv Glavaša, kazao je Madunić.

Pojasnio je kako nakon odluke o skidanju imuniteta istražni sudac osječkog Županijskog suda može odlučiti o zahtjevu Županijskog državnog odvjetnika da se protiv osumnjičenih u tzv. slučaju selotejp pokrene istraga i odredi pritvor.

Dodao je kako će njegov branjenik, budući da vjeruje u pravnu državu, sada čekati poziv za sud ili policiju koja će ga uhititi.

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku, pak, večeras nije dobio istražni zahtjev i zahtjev za određivanje pritvora od županijskoga državnog odvjetnika, kazao je Miroslav Rožac,
zamjenik predsjednika Županijskog suda u Osijeku.

Kako je rekao Rožac, nakon ukinuća saborskog imuniteta županijski državni odvjetnik Davor Petričević treba od istražnog suca zatražiti pokretanje istrage i određivanje pritvora.

Istražni sudac će se o tome očitovati kad prouči zahtjev, kazao je Rožac, dodavši da ne zna hoće li to biti večeras ili sutra.