Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavašu ukinut imunitet, pritvor u Osijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimira Glavaša čeka uhićenje. Nakon višesatnog zasjedanja mandatno-imunitetnog povjerenstva Glavašu je u ponedjeljak skinut zastupnički imunitet na zahtjev osječkog tužiteljstva. Time su stvoreni preduvjeti za njegovo uhićenje i pritvaranje. Glavaš je Osijeku dao ekskluzivnu izjavu za Novu TV, koju možete pogledati u video prilogu.

DORH je skidanje imuniteta zatražio na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Opasne namjere Lukašenko potpisao zakon koji mu daje doživotni imunitet od kaznenog progona, a jednim potezom eliminirao je i svoje neprijatelje Slika nije dostupna Pobijanje presude na Ustavnom sudu 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu'

Povjerenstvo je pak odgodilo raspravu o zahtjevu za skidanjem Glavaševa imuniteta koji je podnio Županijski sud u Zagrebu, ocijenivši da je taj zahtjev pravno dvojben, budući da je istražni sudac Zdenko Posavac pritvor odredio prije nego što je zastupniku skinut imunitet.

Sjednicu su prije glasovanja napustili HSP-ovi zastupnici Vlado Jukić i Pero Kovačević, te nezavisni Slaven Letica.

Za skidanje imuniteta Glavašu bili su HDZ-ovi članovi Povjerenstva, osim Ivane Sučec Trakoštanec koja je bila suzdržana, a za je glasovala i Ivana Krivec Posavec iz SDP-a.

Odvjetnik Branimira Glavaša, Ante Madunić, ocijenio je poslijepodne da je začuđen odlukom da saborsko Povjerenstvo njegovom branjeniku skine imunitet zbog povezanosti s tzv. slučajem selotejp, a istovremeno odbaci prijedlog za skidanjem imuniteta temeljem zahtjeva zagrebačkog istražnog suca koji mu je danas odredio pritvor.

- Nije nam jasno odakle odjednom veliko povjerenje u Županijski sud o Osijeku i nepovjerenje u zagrebački Županijski sud na koji su prebacivani raniji slučajevi protiv Glavaša, kazao je Madunić.

Pojasnio je kako nakon odluke o skidanju imuniteta istražni sudac osječkog Županijskog suda može odlučiti o zahtjevu Županijskog državnog odvjetnika da se protiv osumnjičenih u tzv. slučaju selotejp pokrene istraga i odredi pritvor.

Dodao je kako će njegov branjenik, budući da vjeruje u pravnu državu, sada čekati poziv za sud ili policiju koja će ga uhititi.

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku, pak, večeras nije dobio istražni zahtjev i zahtjev za određivanje pritvora od županijskoga državnog odvjetnika, kazao je Miroslav Rožac,
zamjenik predsjednika Županijskog suda u Osijeku.

Kako je rekao Rožac, nakon ukinuća saborskog imuniteta županijski državni odvjetnik Davor Petričević treba od istražnog suca zatražiti pokretanje istrage i određivanje pritvora.

Istražni sudac će se o tome očitovati kad prouči zahtjev, kazao je Rožac, dodavši da ne zna hoće li to biti večeras ili sutra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene