Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbjegli saborski zastupnik Branimir Glavaš podnio je žalbu na nepravomoćnu presudu u tzv. slučajevima 'garaža' i 'selotejp' kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku 1991.


Glavaš, koji je prije izricanja prvostupanjske presude zagrebačkoga Županijskog suda pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je da je uložio žalbu na 82 stranice iako osobno još nije primio presudu. Dodatnih 100 stranica žalbe uložila su i sva trojica njegovih branitelja - Veljko Miljević, Ante Madunić i Dražen Matijević.

Vezani članci Slika nije dostupna Glavaš osuđen na deset godina zatvora! Slika nije dostupna 'To je politički proces u režiji HDZ-a i medija'

>> Tužiteljstvo za Glavaša i optužene traži veće kazne

'Sudu je trebalo više od pola godine da napiše presudu koju su dobili moji odvjetnici, ali ne i ja, što nije u redu, no u zakonskom smo roku uložili žalbu', rekao je Glavaš, dodajući da je podneskom tražio da mu se presuda dostavi u BiH.

'Da me ne bi onemogućili u podnošenju žalbe, držao sam se rokova koje su imali moji odvjetnici, a to je bio ponedjeljak, 23. studenoga, kada sam poslao žalbu na 82 stranice, što je upola manje od presude koja je napisana na 156 stranica', rekao je.

'Nisam počinio niti jedno djelo koje bi okaljalo čast Domovinskog rata'

Glavaš vjeruje da će se ipak moći vratiti u Hrvatsku kao slobodan čovjek. 'Niti sam ratni zločinac, niti sam počinio ni jedno djelo koje bi ukaljalo čast i dostojanstvo Domovinskog rata', rekao je Glavaš, koji i dalje tvrdi da je proces protiv njega politički montiran te da ga je pokrenuo bivši premijer Ivo Sanader.

Glavaš je u svibnju ove godine osuđen na deset godina zatvora zbog zapovjedne odgovornosti jer je pripadnicima Samostalne uskočke satnije naredio uhićenja, mučenja i ubojstvo sedam srpskih civila, čija su trupla bačena u rijeku Dravu, te za mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića i zlostavljanje Đorđa Petrovića u garaži osječkoga Sekretarijata za narodnu obranu na čijem je čelu bio 1991. Na presudu zagrebačkoga suda, kojom je uz Glavaša za ubojstva srpskih civila na obali Drave na kazne od pet do osam godina osuđeno još pet osoba, žalilo se i državno odvjetništvo, koje za sve traži veće kazne.

Pravomoćnost presude petero optuženika čeka u pritvoru, za razliku od Glavaša, koji je na slobodi u BiH zahvaljujući državljanstvu i te zemlje, zbog čega je odbijen zahtjev hrvatskih vlasti za njegovim izručenjem. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju