Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbu tužiteljstva na odluku istražnog suca kojom je odbijen zahtjev za pritvaranjem saborskog zastupnika Branimira Glavaša.


"Vijeće je odbilo žalbu kao neosnovanu jer smatra da u konkretnom predmetu osumnjičeni ne ometa istragu i da ne postoje opravdani razlozi za njegovim pritvaranjem", rekao je sudac i glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Vezani članci Slika nije dostupna POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

Odluka Izvanraspravnog vijeća je pravomoćna i na nju tužiteljstvo više nema pravo žalbe.

Devčić je dodao da je Vijeće u obrazloženju navelo kako navodni Glavašev utjecaj na Nikolu Vasića i Željka Čagalja nije moguć jer oni nisu ni predloženi za svjedoke u postupku, dok, s druge strane, tužiteljstvo ničim nije dokazalo da Glavaš utječe na predložene svjedoke.

"O utjecaju i pritisku na svjedoke tužiteljstvo je, po ocijeni
Vijeća, iznijelo samo paušalne navode bez konkretnih dokaza", objasnio je Devčić.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo predlagalo je
Izvanraspravnom vijeću da preinači odluku istražnog suca i Glavašu ipak odredi pritvor, smatrajući da je dijeljenjem zapisnika iz istrage novinarima te njihovim objavljivanjem na svojoj internetskoj stranici utjecao na buduće svjedoke.

Zadovoljan odlukom Vijeća, jedan od Glavaševih branitelja Ante
Madunić ustvrdio je kako Glavaš ničim ne utječe na istragu. 

Podsjetio je da su stranke u postupku prošlog tjedna potpisali izjavu kojom se obvezuju da u javnosti neće iznositi detalje iz istrage te da je njegov branjenik sa svoje internetske stranice skinuo iskaze dvojice svjedoka, a što je, među ostalim, i bio povod tužiteljstva da traži njegovo pritvaranje.

Glavaša se u istrazi tereti za zlostavljanje troje srpskih civila u
Osijeku 1991. te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki
trag.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju